Göz tansiyonu tedavi edilmezse körlüğe neden oluyor | A'dan Z'ye göz sağlığı

Sinsi ilerleyen göz tansiyonu, 35 yaşından sonra görülüyor. Tedavi edilmediğinde körlüğe neden oluyor. Uzmanlar, düzenli kontrolün önemine dikkat çekiyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :02 Ocak 2020
Göz tansiyonu tedavi edilmezse körlüğe neden oluyor | A’dan Z’ye göz sağlığı

İÇİNDEKİLER



İlerleyen
yaş, gözlere de zarar veriyor. Katarakt, sarı nokta, göz tansiyonu ve yakın görme problemi, 40'lı yaşlardan sonra sık görülüyor. TAKVİM, göz hastalıklarıyla ilgili bilinmesi gerekenleri uzmanlarına soruyor. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Söyler, yazı dizisinin ilk gününde körlüğe kadar giden göz tansiyonu hakkında bilgiler veriyor.


TEDAVİSİ ŞART
Gözün içinde ön tarafta, dokuları beslemek için dolaşan bir sıvı bulunuyor. Bu sıvı göz içinde üretiliyor. Başka bir grup kanaldan da göz dışına atılıyor. Kimi gözlerde bu sıvı, kanallardaki tıkanıklık nedeniyle dışarı atılamıyor ve göz içi basıncı artıyor. Bunun sonucunda göz tansiyonu yükseliyor. Glokom yani göz tansiyonu tamamen tedavi edilemese de kontrol altına alınabiliyor.


KÖRLÜK SEBEBİ
Tedavi edilmezse görme kaybına ve hatta körlüğe neden olabiliyor. Hastalık, bulanık görme ve göz ağrısına neden oluyor. Bu belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden bir göz doktoruna başvurulması öneriliyor.


NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Glokom, 3 ayrı yöntemle tedavi edilir. Bunlardan ilki damlalardır. İlaç tedavisi ile kontrol altına alınamayan göz tansiyonuna cerrahi müdahale yapmak gerekebilir. İkincisi lazer tedavisidir. Ani gelişen göz tansiyonu krizlerinde irise Yag Lazer ile açılan bir kanalla göz basıncı düşürülür. Üçüncüsü ise cerrahi müdahaledir. Göz içindeki sıvının drenajını kolaylaştırmaya yönelik girişimlerdir.

Anne, baba ya da kardeşinde göz tansiyonu hastalığı olanlar, daha fazla risk taşıyor.

A'DAN Z'YE GÖZ SAĞLIĞI - OP. DR. MEHMET SÖYLER

YARIN: KATARAKT