Virüsleri 12’den vurun! Grip ve soğuk algınlığından korunmak için ne yapmak gerekir?

Grip ve soğuk algınlığından korunmada, bağışıklık sistemi önemli rol üstleniyor. Yoğurt, turşu ve sirke, vücut direncini artırıyor. Hastalıkları önlüyor...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :18 Şubat 2020
Virüsleri 12’den vurun! Grip ve soğuk algınlığından korunmak için ne yapmak gerekir?

İÇİNDEKİLER




Tüm
canlılar, hayatta kalabilmek için vücutlarında karmaşık bir sistem barındırıyor. Bu sisteme, bağışıklık ismi veriyor. Bağışıklığın, canlının diğer sistemleriyle denge ve uyum halinde çalışması, sağlıklı yaşamın temelinde yer alıyor. Bağışıklık sistemi ne kadar güçlüyse, vücut hastalıklara karşı o kadar direnç sağlamış oluyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür Şamilgil, bağışıklık sistemini güçlendirmenin 12 yolunu sıralıyor:

SİGARA İÇMEYİN: Sigara, tüm vücuda zarar veriyor. Kalp hastalıkları başta olmak üzere kanser ve akciğer rahatsızlıklarına yol açıyor. Sağlıklı bir hayat için sigaradan uzak durmak gerekiyor.


DOĞAL BESLENİN: Vücudumuz, her gün yüzlerce toksik maddeye maruz kalıyor. Bu durum, hücrelerin çalışmasını bozuyor. Hastalıklardan korunmak için çevre kirliliğinden etkilenmemiş, yapay katkılı gıdalar yerine doğal besinlerin tüketilmesi öneriliyor.

SEBZEDEKİ SAĞLIK: Mevsiminde taze meyve sebze, zeytinyağı, kuruyemiş tüketimine ağırlık verilmesi, saf şeker yerine bölgenizde üretilen bal tercih edilmesi bağışıklık sistemini destekliyor.


KATKILIYSA UZAK DURUN: İşlenmiş et ürünleri (salam, sosis, sucuk gibi) yerine, serbest otlayan (yeşillik yiyen) hayvan yağı, eti, tavuk tüketilmesi, sağlığı koruyor.

HAŞLAMA DAHA SAĞLIKLI: Yüksek ısıda, is ve duman altında pişirme ve kızartma yöntemiyle pişmiş yemekler, sağlığı olumsuz etkiliyor. Daha düşük ısıda buğulama, haşlama ve ızgara yöntemleri tercih edilmesi gerekiyor.

YOĞURT YİYİN: Fermente gıdalar, vücudun bağışıklık sistemini destekliyor. Vücudu toksinlerden temizliyor. Bu nedenle yoğurt, sirke, turşu gibi fermen- te edilmiş fay- dalı bakte- rilerden zengin gıdaların tüketilmesi öneriliyor.


TUZA DİKKAT: Aşırı tuz, tansiyon ve böbrek sorunlarına yol açıyor. Bu nedenle yemeklerde miktarı az tutularak tüketilmesi gerekiyor.

SAKLAMA KAPLARI DA ÖNEMLİ: Plastik kaplar, zararlı kimyasallar içeriyor. Bunların yerine çelik, cam veya porselen pişirme kaplarının tercih edilmesi gerekiyor.

KİLONUZ KAÇ?: Fazla kilo, vücuda zarar veriyor. Sağlıklı hayat için ideal kilonun yüzde 5-10'dan fazlasına çıkılmaması öneriliyor.


EGZERSİZ ŞART: Düzenli spor yapmak, vücut direncini artırıyor. Uzun bir hayat için haftada 5 gün 30-60 dakika civarında egzersiz yapılması gerekiyor.

D VİTAMİNİNİ ÖNEMSEYİN: Güneş, şifa dağıtıyor. En çok güneşten alınan D vitamini sağlığı koruyor. Vücut direncini artırıyor.

KALİTELİ UYUYUN: Düzenli ve ortalama 7 saat uyku, vücuda güç veriyor. Hastalıklara karşı koruyor. Bunun yanında hijyen kurallarına dikkat edilmesi, stresten uzak bir yaşam sürülmesi bağışıklığı destekliyor.


SAĞLIKLI HAYATIN ŞİFRESİ - DR. ÖZGÜR ŞAMİLGİL

YARIN: NELER YEMELİ?