Elde var Coronavirüs! Coronavirüs (Covid-19) belirtileri nelerdir, nasıl korunuruz?

Binlerce kişiyi hayattan koparan Coronavirüs, solunum yoluyla bulaşıyor. Yüksek ateş, öksürük ve ishal şikayetleriyle belirti veriyor. Uzmanlar uyarıyor: Ellerinizle yüzünüze dokunmayın. Dezenfektan veya kolonya kullanın.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :15 Mart 2020
Elde var Coronavirüs! Coronavirüs Covid-19 belirtileri nelerdir, nasıl korunuruz?

İÇİNDEKİLER



Dünya,
Coronavirüsle mücadele ediyor. Avicenna Hastanesi Ataşehir Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nermin Etiz, dünyaya korku yayan virüsle ilgili önemli bilgiler veriyor. Coronavirüsler, insanlarda ve hayvanlarda bulunuyor. İnsan Coronavirüsleri, soğuk algınlığına yol açıyor. Hayvansal Coronavirüsler, hayvandan insana mutasyon (genetik değişiklik) geçirerek hastalık yapabiliyor.


Bugün dünyaya yayılan Coronavirüs, işte bu kategoriye giriyor. Virüs, ateş (%90-95), öksürük (%76-82), nefes darlığı en sık görülen belirtiler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra vakalarda halsizlik, kas ağrıları, kusma, ishal ve bilinç bulanıklığı görülebiliyor.


TEMASTAN KAÇININ
Coronavirüs, solunum salgıları, ağız, burun ve göz teması sonucu kişiden kişiye bulaşıyor. Gıdalarla (et, süt, yumurta vb.) gıdalarda bulaştığı henüz bilinmiyor.


YÜZÜNÜZE DOKUNMAYIN
Virüsten korunmada hijyen büyük önem taşıyor. Ellerin, su ve sabunla en az 20 saniye yıkanması gerekiyor. Alkol bazlı el dezenfektanlar da virüslerin temizlenmesinde etkili oluyor. Yine alternatif olarak 60-70 derece alkol içeren kolonyaların kullanılması öneriliyor. Öksürük sırasında dirsekle ağzın kağıt mendiller kullanılması gerekiyor. Temiz olmayan ellerle ağız, burun ve göze temastan kaçınılması önem taşıyor.


GRİPLE KARIŞMASIN

Coronavirüs, grip ve soğuk algınlığıyla karıştırılıyor. Gripte, yüksek ateş, öksürük, şiddetli halsizlik görülüyor. Gribi COVID-19'dan ayırt etmek için bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor.


VİRÜSLER DEĞİL SEN GÜÇLÜSÜN - ENFEKSİYON HASTALIKLARI UZMANI DR. NERMİN ETİZ

YARIN: KİMLER RİSK ALTINDA?