Reflü, mide ve safra olmak üzere ikiye ayrılıyor: Tedavi edilmediğinde kansere davetiye çıkartıyor

Hayatı kabusa çeviren reflü, mide ve safra olmak üzere ikiye ayrılıyor. Daha ağır geçen safra reflüsü, karın ağrısı ve önlenemeyen kilo kaybına yol açıyor. Tedavi edlimediğinde kansere davetiye çıkartıyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :27 Nisan 2021
Reflü, mide ve safra olmak üzere ikiye ayrılıyor: Tedavi edilmediğinde kansere davetiye çıkartıyor

Yanlış beslenme alışkanlıkları, mide sağlığını tehdit ediyor. Bunların başında, reflü geliyor. İnsanların yüzde 20'sinde görülen bu hastalık, yaşam kalitesini düşürüyor. Tedavi edilmediğinde yemek borusu hasarına ve kansere bile yol açabiliyor. Gastroentereloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kaplan, safra ve asit reflüsü hakkında bilgi veriyor...

AMELİYAT GEREKEBİLİR
Reflü, iki gruba ayrılıyor. Safra reflüsü, karaciğerde üretilen sindirim sıvısı olan safranın mide ve yemek borusuna geri kaçması durumuna görülüyor. Mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasına ise asit reflüsü deniyor. Asit reflüsü, yemek borusu dokusunda tahrişe ve iltihaplanmaya neden oluyor. Asit reflüsünün aksine safra reflüsü, diyet veya yaşam tarzındaki değişikliklerle maalesef tamamen kontrol edilemeyebiliyor.

Cerrahi gerekebiliyor. Safra reflüsü durumunda, mide kapakçığı düzgün kapanmıyoz ve safra mideye kaçıyor. Bu, mide zarının iltihaplanmasına yol açabiliyor. Safra reflüsü, pek çok nedenden kaynakalabiliyor. Bunların başında, safra ameliyatları geliyor. Safra kesesi çıkartılmış kişiler, bu hastalıkta daha çok risk taşıyor. Yine mide ve bağırsak ülserleri ile kilo vermek amacıyla yapılan mide baypas ameliyatları, safra reflüsünü tetikliyor.

TEDAVİ ŞART
Reflü teşhisi öncelikle hastanın şikayetleri dinlenerek konuluyor. Ancak asit ve safra reflüsü arasında ayrım yapmak için endoskopi ve yemek borusu empedansı gibi yöntemler uygulanıyor. Endoskopi sayesinde mide ve yemek borusunda safra veya iltihaplanma araştırması yapılıyor.

İHMAL ETMEYİN
Safra reflüsü tedavi edilmediğinde şu sorunlara yol açıyor:
Safra reflüsü gastriti artırarak mide kanserine yol açabilir.
Safra yemek borusuna kaçarsa gastroözofagal reflü hastalığı benzeri şikayetlere sebep olur.
Mide asidine uzun süre maruz kalmak, yemek borusunun alt kısmındaki dokuya zarar verir. Hasar görmüş yemek borusu hücrelerinin kansere dönüşme riski artar.

HAYAT KURTARAN 6 ÖNERİ
MİDE kapaklarını gevşeteceğinden sigarayı bırakın.
AZ ve sık yemek yiyin.
YEMEK yedikten sonra hemen yatmayın. Bir süre dik oturun.
YAĞLI yiyecekler tüketmeyin.
KAFEİNLİ ve gazlı içecekler, çikolata, sirke bazlı soslar, soğan, domatesten uzak durun.
STRES durumunda sindirim yavaşlar, reflü semptomları daha da kötüleşir. Bu nedenle stres ve gerginlikten uzak durmaya çalışın.

KARIN AĞRISINI CİDDİYE ALIN
Safra reflüsü, şu şikayetlere yol açıyor:
ŞİDDETLİ olabilecek üst karın ağrısı
SIK sık mide ekşimesi ile göğse ve bazen boğaza yayılan yanma hissi ve ağızda kalan ekşi bir tat
MİDE bulantısı
Yeşilimsi sarı bir sıvı (safra) kusma
BAZEN öksürük veya ses kısıklığı
İSTENMEYEN kilo kaybı