Alerjik reaksiyonlar, güneşten etkilenme, göze sinek, kum ve toz kaçması, yeterince temizlenmemiş veya kimyasaldan zengin havuz suyuna maruz kalmak derken birçok yaz tehlikesi gözlerde önemli sorunlara yol açabiliyor.
Alerjik reaksiyonlar, güneşten etkilenme, göze sinek, kum ve toz kaçması, yeterince temizlenmemiş veya kimyasaldan zengin havuz suyuna maruz kalmak derken birçok yaz tehlikesi gözlerde önemli sorunlara yol açabiliyor.
Göz sağlığı açısından bazı kurallara dikkat edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde bazı basit hatalar ileride kalıcı göz hasarına neden olabiliyor. Prof. Dr. Özgül Altıntaş, yazın gözleri tehdit eden etkenleri ve korunma yollarını anlatıyor:
YAZ ALERJENLERİ:
Toz ve polenler alerjiyi tetikleyerek gözlerde genellikle kanlanma, kaşıntı ve sulanmaya neden olur. Gözlerde kaşıntı, kanlanma, sulanma olur. Işığa karşı hassasiyet gelişir.
Göz kapakları şişebilir. Dış mekanlarda havada uçan polen ve tozdan korunabilmek için geniş siperlikli şapka, güneş gözlüğü kullanılmalı.
GÖZE 'BİR ŞEY' KAÇMASI:
Dış mekanlarda daha fazla zaman geçirilen yaz aylarında göze kum, toz, sinek veya ot gibi yabancı cisimler girebilir. Bazen kendi kirpikleri de gözlerine kaçabilir.
Bu durumlarda da kanlanma, sulanma, ışığa hassasiyet ve artan ovuşturma ihtiyacı olur. Plaj ve kırsal alanlarda bu risk artmaktadır. Gözlerine yabancı cisim kaçtığında yabancı cismi görebiliyorsak bir gözyaşı damlası damlatarak gözlerini yıkayabiliriz ve cismi sıvı ile yüzdürerek dışarı çıkmasını sağlayabiliriz.
GÜNEŞ IŞINLARI:
Uzun süre ultraviyole ışığa maruz kalmak katarakt ve retina hastalıkları ile sonuçlanabilir. Güneşin yeryüzüne dik olarak ulaştığı saatlerde, özellikle 10:00 ile 16:00 arasında olabildiğince ışınlarından uzak kalınmalıdır.
EKRANA UZUN SÜRE BAKMAK
Covid-19 pandemisi sürecinde evde kalan çocukların ekran kullanım süreleri arttı. Ekrana bakarken göz kırpma sayısı azalır, ekrandan yansıyan ısı ve ışık ile gözlerde kuruluk oluşur. Çocuklarda miyopi yaygınlaşıyor. Mavi ışık filtrelenmeli.
SPOR/OYUN ESNASINDA GÖZE DARBE
Yaz sporları sırasında gözlerde top, dirsek, el-tırnak çarpması gerçekleşebildiğinden her zaman dikkatli olmak gerekir. Travmalar gözün yaralanmasına, retina yırtıklarına neden olabilir.
UV KORUMASI ÖNEMLİ
Albenili ama kalitesiz güneş gözlüğü: Güneş gözlükleri eğer UV korumasına sahip değilse çok ciddi, kalıcı göz hasarına yol açabiliyor.
Sertifikasını mutlaka görün.
Deniz ve havuza gözlüksüz girmek: Havuz kloru ve deniz tuzu gözlerde kızarıklık ya da tahrişler yapabiliyor. Bu nedenle denize ve havuza girerken çocukların yüzücü gözlükleri takması önemli.