Tehlikeli hastalıkların belirtileri insan vücudunda farklı şekillerde kendini gösterebilir ve bu belirtiler hastalıktan hastalığa değişebilir. Erken teşhis, demans gibi önemli hastalıkların ilerlemesini geciktirmenin ve daha etkili bir tedavi sağlamanın anahtarı olabilir. Ancak son araştırmalar, demansın ilk belirtisinin tırnaklarda görünen değişiklikler olabileceğini gösteriyor.
DEMANSIN ERKEN İŞARETİ
Demans,hafıza kaybı, düşünme yeteneği kaybı ve sosyal becerilerde azalma gibi semptomlarla karakterize edilen ciddi bir bilişsel bozukluktur. Ancak şimdiye kadar yapılan birçok çalışma, demansın belirtisi olarak saç ve tırnaklardaki değişikliklerin de meydana gelebileceğini ortaya koydu.
"Deri Lezyonları: Demans Sendromunun Tanısında Değerli Bir İşaret" adlı bir rapor, Alzheimer hastalığı gibi demans sendromlarıyla ilişkilendirilen karakteristik cilt lezyonlarını inceledi.
SAÇ VE TIRNAKLARDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
Alzheimer hastalığında saç ve tırnaklardaki lezyonların meydana geldiğini belirten rapor, aynı zamanda sempatik suda salgılayıcı cilt tepkisinin de bozulabileceğini söylüyor. Bu nedenle, saç ve tırnaklardaki değişikliklerin demans sendromlarının tanısında önemli bir gösterge olabileceği düşünülüyor. Rapora göre, Alzheimer hastalığının karakteristik cilt lezyonları genellikle hijyen eksikliğinden kaynaklanırken, bazen kronik deri tahrişini veya mantar enfeksiyonlarını tanımlayan cilt lezyonları da görülebilir.
DEMANS HASTALARININ YÜZDE 70'İNDE GÖRÜLÜYOR
Rapora göre, Alzheimer hastalığından muzdarip hastaların yüzde 70'inde saç ve tırnaklardaki değişiklikler gözlemleniyor. Ayrıca, tırnaklardaki lezyonlara özellikle dikkat çekiyorlar.
ERKEN EVRELERDE GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER
Raporun yazarları, "Tırnak plağındaki mikro besin maddelerinin konsantrasyonundaki değişikliklerin hastalığın en erken evrelerinde gözlendiğini" belirtiyorlar. Ayrıca, demansın genellikle ihmal edilen hijyen, yatak yaraları, mikozlar, bakteri yaraları ve kaşıntı gibi cilt lezyonları ile ilişkilendirildiğini ekliyorlar.
KİMLER RİSK ALTINDA?
Yaş, demans için önemli bir risk faktörüdür ve 85 yaşın üzerindeki hastaların yüzde 20 ila 50'sinin etkilendiği görülüyor. Ancak demansın her yaşta görülebileceği ve her yaş grubundaki bireylerin belirtilere dikkat etmeleri gerektiği vurgulanıyor. Hafıza sorunları veya düşünme becerileri hakkında endişe duyan herkesin daha ileri testler için doktorlarıyla iletişime geçmesi öneriliyor.