Vücudumuzun saati, bize önemli işaretler veriyor. Sadece ne yediğimiz değil, ne zaman yediğimiz de büyük önem arz ediyor. Harvard Tıp Fakültesi'nde yapılan bir araştırma, akşam yemeğine oturulan saatin önemini ortaya çıkardı. Buna göre saat 17.00'den sonra yemek yemenin kilo vermeyi zorlaştırdığı sonucuna ulaşıldı.
EN BABA BESİNLER
Günümüzde çiftlerin bir kısmı, çocuk sahibi olmakta güçlük çekiyor. Bir yıl boyunca korunmasız ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamama durumuna, kısırlık deniyor. Araştırmalar, sağlıklı beslenerek kısırlığın önlenebileceğini gösteriyor. Uzmanlar, sperm kalitesini artırmak için tüketilmesi gereken besinleri sıralıyor:
KEÇİBOYNUZU: Erkeklerde kısırlığı tedavi eder. Sperm ve yumurta etkileşimini sağlar.
KUŞKONMAZ: Enerji kaynağı olan kuşkonmaz, sperm hareketliliğini artırır.
KABAK VE AYÇEKİRDEĞİ: Sperm hareket ve sayısını artırıcı etki gösterir. Baba olma şansını yükseltir.
ZENCEFİL VE ISPANAK: İçerdiği çinko ile sperm sayısını ve hızını artırır. Erkeklerin mucize besinleridir.
TURUNÇGİLLER: Sperm kalitesini artırır.
DOMATES VE PATATES: Spermleri stresten koruyarak hızını artırır.
DEMİR DİKENİ: Sperm yapımına katkı sağlar. Testosteronu destekler.
HASTALIKLARA EL AÇMAYIN
Soğuk havalarda bağışıklığımız düşüyor. Hastalıklara gün doğuyor. Uzm. Dr. Nazlı Çebi, hastalıklardan korunmak için el yıkamanın önemine dikkat çekiyor: Çocuklarımıza mutlaka el yıkama alışkanlığı kazandırmalıyız. Okula gitsin gitmesin her çocuğuk sıkça el yıkamalı. Aşı da hastalık sıklığı ve geçirme şiddetini azaltıyor. Ayrıca doğal ve mevsimine uygun beslenilmeli.
PANKREASIN ŞİFASI KIRMIZI
Pankreas kanseri, adıyla bile korkutmaya yetiyor. Prof. Dr. Metin Kement, organlara yayıldığını vurguluyor. Kanserin belirtilerinin sırta vuran karın ağrısı, diyabet, gözlerde sararma ve hızlı kilo kaybı olduğunu söylüyor. Bu hastalıktan korunmanın yollarını açıklıyor: Sigara içilmemeli. Antioksidan açısından zengin olan kırmızı üzüm, çilek, ahududu gibi kırmızı meyveler tüketilmeli.
TURUNCUNUN SIRRI ÇÖZÜLDÜ
ABD'nin Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi ve Wisconsin-Madison Üniversitesi bünyesindeki bilim insanlarının ortak yürüttüğü araştırma kapsamında 600'den fazla havucun genomlarının yanı sıra yetiştirildiği geçmiş dönemler incelendi. Araştırmacılar, sebzedeki A vitamininin öncüsü olan ve havuca turuncu rengini veren karotenoidleri düzenleyen 3 spesifik gen bulunduğunu ve hepsinin çekinik olması gerektiğini keşfetti. Göz sağlığını destekleyen havuç, kanser riskini azaltır. Cilt sağlığını korur. Saçların uzamasını sağlar.
SAFRAYA ŞEFTALİ
Şeftali, safra kesesi ve karaciğer hareketlerini düzenlemeye yardımcıdır. İdrar söktürücü etkisi vardır. Kanserden korur.
ÖKSÜRÜĞE REÇEL
Reçel, şekerli oluşu ile kana kolay karışarak enerji verir. Mide ağrısını giderir. Grip ve öksürüğü keser. Cilt hastalıklarını iyileştirir. Egzamayı önler.