Beyni zıpkın gibi yapıyor: Her gün 2-3 adet tüketmek bunama riskini azaltabilir

Eylül 2024'te Geroscience Journal'da yayımlanan bir araştırmaya göre, her gün bir avuç kuruyemiş tüketmek, özellikle orta yaşlı ve yaşlı bireylerde bunama riskini %12 oranında azaltabiliyor. Çoğunluğu 50'li yaşlarda olan 50.300 İngiliz yetişkin üzerinde yapılan ve yedi yıl süren bu çalışma, günlük tuzsuz kuruyemiş tüketen bireylerde bu oranın %16'ya kadar çıkabileceğini ortaya koyuyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :13 Kasım 2024 , 08:16 Güncelleme Tarihi :13 Kasım 2024 , 08:16
Beyni zıpkın gibi yapıyor: Her gün 2-3 adet tüketmek bunama riskini azaltabilir

Her gün yalnızca 2-3 adet tüketerek beyninizin sağlığını desteklemek ve yaşa bağlı zihinsel gerileme riskini azaltmak mümkün olabilir. Yeni araştırmalar, özellikle bazı gıdaların beyin fonksiyonları üzerinde olumlu etkiler sağladığını ve düzenli tüketildiğinde hafızayı güçlendirdiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, bu iki basit kuralın zihinsel sağlığı korumada önemli bir rol oynadığını belirtiyor.

Fotoğraflar: AAFotoğraflar: AA

HER GÜN FINDIK TÜKETMEK BUNAMA RİSKİNİ AZALTABİLİR

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, her gün bir avuç fındık veya ceviz gibi kuruyemiş tüketmenin orta yaşlı ve yaşlı yetişkinlerde bunama riskini %12 oranında azaltabileceği ortaya kondu. Uluslararası araştırmacılar tarafından yürütülen çalışmada, 50.300 İngiliz yetişkine yedi yıl boyunca kuruyemiş tüketim alışkanlıkları ve bunama gelişimi izlendi. Çalışmaya katılanlardan 1.400'ünden fazlasında çalışma süresi boyunca bunama hastalığı gelişti.

FINDIK VE CEVİZ: BEYİN SAĞLIĞI İÇİN EN ÖNEMLİ KURUYEMİŞLER

Araştırmada, günde 40 gram yani bir avuç tuzsuz kuruyemiş tüketen bireylerde, bu faydaların daha belirgin olduğu, bunama riskinin %16 oranında azaldığı belirlendi. Kuruyemişler, beyin sağlığı için önemli olan omega-3 yağ asitleri, lif, B vitaminleri ve polifenoller gibi nöroprotektif bileşenler içeriyor. İspanyol araştırmacılar, özellikle cevizleri bilişsel sağlık açısından en umut vadeden kuruyemiş türü olarak tanımlarken, ortopedi cerrahlarının da cevizde bulunan omega-3 yağ asitlerinin beyin gelişimine katkı sağladığını belirtti.

DEMANS RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN 2 BASİT KURAL

Araştırmacılara göre, demans riskini azaltmak için günde 40 gram kuruyemiş tüketilmesi ve tuzsuz tercih edilmesi büyük önem taşıyor. Ayrıca Akdeniz, DASH ve MIND gibi diyetler kapsamında yer alan kuruyemişler, beyin sağlığına katkı sağlayan sağlıklı yağlar ve vitaminler açısından oldukça zengin.

DÜNYA ÇAPINDA ARTAN DEMANS VAKALARI

Ulusal Yaşlanma Enstitüsü'nün de belirttiği üzere, ceviz tüketiminin Alzheimer hastalarında hafızayı güçlendirdiği gözlemlenmiş. Günümüzde demans hastalarının sayısı dünya genelinde hızla artmakta. Lancet Komisyonu'nun 14 değiştirilebilir yaşam tarzı faktörünü kapsayan bulgularına göre; sağlıksız beslenme, obezite ve diyabet gibi etkenler demans riskini artırmakta. Buna ek olarak, meyve, sebze ve tam tahıl gibi sağlıklı gıdaları içeren bir beslenme planı demansın önlenmesi açısından oldukça önem taşıyor.