Kadınların korkulu rüyası meme kanserine karşı uzmanlardan önemli tavsiyerler

Kadınların korkulu rüyası meme kanseri, tedavi edilmediğinde ölüme götürüyor. Uzmanlar, beslenme düzeniyle ilgili tavsiyelerde bulunuyor: Fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumları tercih edin.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :24 Şubat 2023
Kadınların korkulu rüyası meme kanserine karşı uzmanlardan önemli tavsiyerler

İÇİNDEKİLER

Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türü olarak biliniyor. Kanser tanısı alan hastalar tedavi sürecinde sıklıkla "Hangi gıdalarla, nasıl beslenmeliyim?" gibi sorulara cevap arıyor. Doğru ve dengeli beslenme hasta olmayan kişiler için de uygulanması gereken bir yaklaşımken, meme kanseri tedavi süreci bittikten sonra da hastalar için ilk günkü önemini koruyor. Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Mehmet Refik Sezgin, meme kanseri tedavisinden sonra beslenme planı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor:



Vücut ağırlığınızı olması gereken düzeyde tutun: Beden Kitle İndeksi'nin (BMI) kabul edilen sağlık aralığında olmasına dikkat edin. Bu değer yaşa göre değişse de, 30 kg/m² üzerinde olması istenilir.

Bel çevresi gözden kaçmasın: Leğen kemiğinin sivri kısmında yaklaşık 2 parmak üzerinden ölçülen genişliğin 88 cm altında tutulmasına özen gösterin.

Sağlıksız yağlardan uzak durun: Hayvansal yağlar, kızartma işlemi uygulanan yağlar ve trans yağ asidi içeren gıdalar tercih edin. Zeytinyağı, günlük tüketimde daha rahat tüketilebilir. Fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlar tüketin.



Sebzeler ile gökkuşağını yakalayın: Sebzeler hem posa hem de vitamin içerikleri ile sağlıklı bir yaşama destek olurken, içerdikleri birçok bioaktif bileşen ile fayda sağlar. Tabak ne kadar renkli besinlerden oluşuyorsa o kadar faydalıdır.

Pişirme yöntemi altın kural: Tüm malzemeler yağsız olarak sotelenmeli, sonra yemeğe su ve çeşni vericiler eklenmelidir. Yağ ile yemeği pişirmek en sağlıklı olanıdır.

Süt ürünlerini doğru tüketin: Özellikle peynir gibi tuz içeriği yüksek olabilecek içerikleri, sınırlandırmak gerekebilir. Yoğurt ve kefir gibi süt ürünleri tercih edilebilir.



Et tüketimine dikkat edin: Haftada 2-3 gün et, kümes hayvanı gibi gıdalara sınırlama getirin. Et ürünü tercihlerinde öncelik balık olmalı, çünkü balık Omega 3 yağ asidi sağlayabilmek için de faydalı olacaktır.

Lezzetli meyveleri sınırlı tüketin: Kişiye göre değişmekle birlikte, günlük 2-4 porsiyon meyve tüketilebilir. Meyvelerin doğal hali ile kabukları ile birlikte yenmeleri önemlidir.

Tahıllar vazgeçilmeziniz olsun: Ekmek çeşitleri, bulgur, makarna, pirinç ve buğday gibi tahıllar, karbonhidratları yoğun oranda içeren gıdalardır.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN