Yanlış beslenme alışkanlıkları, fazla kilo ve hareketsizlik, hastalıkları beraberinde getiriyor. Bunların başında, karaciğer yağlanması geliyor. Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Onur Yaprak, alınması gereken tedbirleri sıralıyor:
İşlenmiş, katlı maddesi içeren hazır besinlerden uzak durun.
Hareketsizlik, obezite, diyabet, yüksek kolesterol karaciğeri tehdit eder. Bu nedenle düzenli egzersiz yapmayı ihmal etmeyin.
Erkeklerde 100 santimetre bel çevresi, kadınlarda ise 85 santimetre üzerinde bel ve karın çevresi, karaciğer yağlanması belirtisidir.
Karbonhidrattan zengin gıdalar yerine Akdeniz tipi beslenilmelidir.
Meyve, sebze, kepekli tahıl, bakliyat, fındık, zeytinyağı, balık karaciğere iyi gelir.
Günde 3-4 fincan kahve içilmesi, karaciğerdeki iltihaplanmayı azaltır. Karaciğerdeki antioksidan seviyesini artırır.
Her gün 30-40 gram tüketilen fındık Omega-9, çiğ badem ise E vita- mini yönünden zengindir. Antioksidan görevi gören ikili, karaciğeri korur.
Zeytinyağı, karaciğerdeki yağ seviyelerini düşürür. Kan akışını hızlandırır.
Sarımsak, güçlü bir antioksidandır. Yağlanmayı önler.
Yaban mersini, ahududu ve kızılcık, avokado, üzüm dahil olmak üzere koyu renkli meyve de karaciğeri hasardan korur.
GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN