BADEMCİK UYKULARI KAÇIRIR
Uyku sırasında görülen horlama toplumda sık karşılaşılan bir sağlık sorunu olarak biliniyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Şenel Alkır, derin uykuda sık ve yüksek sesli horlamanın ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabileceğini açıklıyor. Horlamanın yalnızca uyku apnesi hastalığından kaynaklanmadığını belirten Op. Dr. Şenel Alkır, "Horlama burun eti, sinüzit, özellikle çocuklarda geniz eti, büyük bademcik, aşırı kilo, solunum yoluna dışarıdan baskı yapan gırtlak, burun, boğaz ve çene şekli ile ilgili sorunlar, küçük dil veya yumuşak damak şişmesi, yüksek tansiyondan kaynaklanabilir. Uzun süreli horlamanın nedenleri mutlaka araştırılmalı. Tedavi edilmeyen bu sorun halsizliğe, konsantrasyon eksikliği ve dikkat bozukluğuna yol açabilir" diyor.
YERİM SENİ MİGREN!
Neden olduğu dayanılmaz baş ağrısıyla bilinen migren, hayatı kabusa çeviriyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Ayça Gül Sun, kadınlarda daha sık görülen bu migrenin 4 saatten 3 güne kadar sürebilen ataklar halinde ortaya çıktığını söylüyor. Mevsim değişiklikleri ve stresin yanı sıra beslenme alışkanlıklarının da migren ağrısını tetiklediğine dikkat çekiyor. Her gün kahvaltı yapmayı ve öğün atlamamayı öneren Dr. Sun "Günde en az 2 litre su için. Migren ağrısını tetikleyici besinlerden uzak durun. Kahve, çikolata, kabuklu yemişler, süt ürünleri, hazır çorbalar, bazı kurutulmuş meyveler, avokado baş ağrısını tetikler" diyor.
KOLESTEROLÜ BİTTERİN
Kolesterol, kalp ve damar sağlığını olumsuz etkiliyor. Doğru ve sağlıklı beslenme, bu hastalıkla mücadeleye tedaviye destek sağlıyor. Uzmanlar, antioksidan ve lif içeren besinlerin pıhtılaşmayı önlediğini söylüyor. Ahududu, böğürtlen, karadut, kuşburnu ve yaban mersini gibi polifenollerce, kolesterolü düşürücü etki gösteriyor. Türk halkının severek tükettiği siyah çayın da kolesterolü dengeliyor.