Uzman isimden dikkat çeken şeker hastalığı uyarısı! Sinir sistemi hasar görebilir

Sinir sistemi, insan vücudunu bir ağ gibi sarıyor. Şeker, kanser ve romatizma gibi hastalıkların etkisiyle hasar görebiliyor. Polinöropatiye yol açıyor. Prof. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, dikkat edilmesi gereken belirtileri anlatıyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :02 Ocak 2024
Uzman isimden dikkat çeken şeker hastalığı uyarısı! Sinir sistemi hasar görebilir

İÇİNDEKİLER

Polinöropatiye bağlı olarak ortaya çıkan sinir sistemindeki bozulma, vücudun en uç noktalarındaki el ve ayaklarda uyuşmayla kendini belli ediyor. Hastalığın tedavi edilebilmesi için altta yatan rahatsızlığın belirlenmesi önem taşıyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, polinöropati ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veriyor:

YAŞLA BİRLİKTE ARTIYOR
Sinir sistemi merkezi, sinir sistemi ile periferik sinir sisteminden oluşmaktadır. Periferik sinir sistemi, omurilikten çıkan sinir kökleri, sinir yumaklarını (pleksuslar) ve periferik sinirlerle uzuvlara ve organlara uyarıları taşıyan sinir ağıdır. Bu sorunun neden olduğu sinirlerdeki bozulma genelde beyne en uzak uçtan başlar. Ayak ve el parmaklarında başlayıp, yukarı doğru uzayan his kaybı ile ayak ve el kaslarında hareket azalması nedeniyle tablo daha da kötüleşir. Poli, çokluğu ifade ederken, nöro sinirler, pati de hasar anlamına gelmektedir. Yaş ilerledikçe polinöropatinin görülme sıklığı da artmaktadır.



AŞIRI ALKOL RİSKİ
Polinöropatinin en yaygın sebeplerinden biri şeker hastalığıdır. Bunun dışında diğer metabolik, enfeksiyoz ve genetik hastalıklarda da polinöropati görülebilmektedir. Ayrıca aşırı alkol tüketimi, kanser hastalarının tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları, kanser, enfeksiyon, böbrek ve karaciğer yetmezliği ile ağır metal zehirlenmesi gibi çeşitli nedenler polinöropatiye neden olabilir. Polinöropatinin teşhisi hastanın şikayetleri, klinik muayenesi, laboratuar tetkikler ve EMG (elektromiyografi) testi ile konur. Tedavide kan şekerini kontrol altında tut- mak önemlidir. Şeker hastalığı söz konusuysa hastanın şikayetlerine yönelik olarak gerekirse ağrı kesici özellikli ilaçların ve sinir hasarını onarabilecek ilaçların kullanılması önerilir.



BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN!
El ve/veya ayaklarında uyuşma, keçeleşme, yanma, hissizlik veya ağrı.
Yürüme bozukluğu, elleri yumruk yapamama.
Kas erimesi, geç iyileşen yaralar, kol veya bacak kıllarında dökülme, el ve ayaklarda şekil değişikliği (deformasyon).
İleri düzeyde polinöropatisi olan hastalarda ayaklarda yatak yaralarına benzer yaralar ve hatta kangren.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN