Tarçın, sadece tatlıların vazgeçilmezi değil, aynı zamanda sağlığımıza olan olumlu etkileriyle de tercih ediliyor. Diyetisyen Begüm Yılmaz Ün, tarçının içeriğinde lifler, C vitamini ve demir gibi önemli vitamin ve mineraller bulunduğunu söylüyor. Tarçının faydalarını anlatıyor:
- İnsülin etkisini artırarak kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Bu da diyabet önler.
- Serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltır. Yaşlanmayı geciktirebilir.
- Kolesterol seviyelerini düşürebilir. Kalp sağlığını koruma konusunda önemli bir rol oynar.
- İltihaplanma ve enfeksiyonlarla mücadele ederek vücutta iltihabı azaltabilir.
- Mide rahatsızlıklarını hafifletebilir ve sindirimi düzenleyebilir.
TIRNAK YEME!
Sıkça stresle ilişkilendirilen tırnak yeme alışkanlığı, ellerde ve tırnaklarda hasara yol açabiliyor. Psikolog Hatice Börek, çoğunlukla, stres, endişe, fobi ve korku gibi sebeplerle başlayan tırnak yeme hastalığının ergenlik yarıyılında çoğalış göstermesinin nedeninin, etraftan onay görememe olarak açıklıyor. Alışkanlıktan kurtulmak için yapılabilecekleri şöyle anlatıyor:
- Tetikleyicileri ortadan kaldırın.
- Derin nefes alma veya gevşeme teknikleri kullanın.
- Tırnaklarınızı kısa tutun.
- Tatlı tatlar içeren ojeler, tırnak yemeyi caydırabilir.
- Tırnak yeme konusunda destek alın.
ÇOK ÇOCUK AZ BUNAMA!
Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü'nde yapılan bir araştırmada, demans ile evlilik konusu arasındaki bağlantı araştırıldı. Araştırma, 8 bin 706 yetişkinin verileri üzerinden yapıldı. Evli insanlarda, yaşlılıkta daha düşük bunama riski olduğu ortaya çıktı. Yine birden fazla çocuğu olan kadınların ileride bunama riskinin azaldığı anlaşıldı.
EGZERSİZİN ALTIN ZAMANI
ABD'de kilo vermeye yönelik fiziksel aktivitenin ideal zamanıyla ilgili bir araştırma yapıldı. Buna göre sabah 07.00 ile 09.00 arasındaki egzersizlerin obeziteyle mücadelede anahtar faktör olabileceği ortaya çıktı. Baş araştırmacı Doç. Dr. Tongyu Ma, "Sabah egzersiz yapanlar, öğle veya akşam egzersiz yapanlara göre daha fazla kilo verebilir. Bu sonuçlar kilo vermeye çalışanlar için önemli. Zira fiziksel aktivite için en uygun zamanlamayı seçmek daha iyi sonuçları kolaylaştırabilir" dedi.
SİGARA AKLA ZARAR
Danimarka'da yapılan yeni bir araştırma, kalp rahatsızlıklarından kansere, şeker hastalığından solunum yolu rahatsızlıklarına kadar birçok zararı olan sigaranın yeni bir negatif etkisi tespit edildi. Aarhus Üniversitesi'nden bilim insanları, İngiltere merkezli biyolojik veri bankası Biobank'teki 350 bin kişiye ait genetik verileri inceledi. Yüzde 90'ının 20 yaşından önce sigara içmeye başladığı, genellikle 30'larından sonra zihinsel rahatsızlıklar nedeniyle hastanede tedavi gördükleri belirlendi. Sigara içmenin akıl hastalığı nedeniyle hastaneye yatma riskini yüzde 250 oranında artırdığı gözlemlendi.
SİNİRLERE FESLEĞEN
Fesleğenin sindirim sistemine iyi gelir. Hazımsızlık ve mide kramplarını önler. Bulantıyı bitirir. Depresyon, stres ve uykusuzluğa iyi gelir
KANSIZLIĞA KARADUT
Şifa deposu karadut, anemi hastalığına engel olur. Kabızlığa iyi gelir. Kemik erimesini kısmen durdurur. Cilde canlılık ve ışıltı katar. Öğrenmeyi kolaylaştırır.