Uzmanı uyardı: Çikolata kisti tedavi edilmediği taktirde kısırlığa yol açabilir!

Çikolata kisti, her 10 kadından 1’inde görülüyor. Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, tedavi edilmediğinde kısırlığa yol açabileceğini söylüyor: Ağrılı adet dönemi ve düzensiz kanamalara dikkat...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :22 Haziran 2023
Uzmanı uyardı: Çikolata kisti tedavi edilmediği taktirde kısırlığa yol açabilir!

İÇİNDEKİLER

Günümüzde çikolata kisti olan kadınların üçte biri çocuk sahibi olabilmek için üremeye yardımcı tedavi yollarına başvuruyor. Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, kadınların korktuğu hastalık hakkında önemli bilgiler veriyor:

Rahim içini döşeyen endometrium adı verilen dokunun bir nedenle karın içine, periton zarı, yumurtalık ve tüplere sıçraması olarak özetlenebilen endometriozis, yumurtalıklarda kist oluşturduğunda çikolata kisti olarak adlandırılır. Çikolata kistleri genel olarak üreme çağındaki kadınlarda görülür. Üreme çağındaki kadınların yüzde 10'unda bu hastalığa dair bulgular görülmektedir.



KANAMALAR ARTARSA OLUŞUR
Normalde rahim iç tabakasında bulunması gereken endometrium'a benzeyen doku, bu hastalarda rahim dışında da bulunmaktadır. Adet döneminde bu alanlarda da rahim içerisinde olduğu gibi kalınlaşma ve kanama olmaktadır. Ancak burada gerçekleşen kanama vücuttan dışarı atılamaz. Yumurtalık içindeki endometriozis alanlarında olan kanamalar da birikerek çikolata kistlerini oluşturur.

Endometriozisin en sık görülen belirtileri adetten önce ve adet esnasında görülen ağrı, cinsel temas sırasında ve sonrasında görülen ağrı, kısırlık ve düzensiz veya fazla miktarda kanamalardır. Diğer belirtiler ise yorgunluk, adet sırasında ağrılı bağırsak hareketleri, sırtın alt tarafına yayılan ağrı, adet sırasında ishal veya kabızlık ve diğer bağırsak rahatsızlıkları olarak sıralanabilir.

LAPAROSKOPİK TANI KOYABİLİR
Endometriozis tanısının konulması için hastalık odaklarının görülmesi gerekmektedir. Bunun için hastaya laparoskopik cerrahi yapılır. Laparoskopik cerrahi ile hem kesin tanı konulabilir hem de tedavi uygulanabilir. Hastanın şikayetlerinden çikolata kisti şüphesi duyulması ya da hastada kısırlık sorunu olması durumunda tanı amaçlı laparoskopi yapılabilir. Böylece hastada lezyon ve yapışıklıklar varsa bunlar rahatlıkla incelenebilir. Laparoskopi öncesi, vajinal ultrasonografi de tanı için yardımcı olabilir. Ultrason ile büyük olan çikolata kistleri görülebilir.

HANGİ DURUMLARDA AMELİYAT GEREKLİ
Çikolata kisti, üreme sağlığını tehdit eden ve kısırlığa neden olabilen bir hastalıktır. Eğer çikolata kisti ileri seviyelerdeyse ve cerrahi müdahaleyle iyileşme saplanamamışsa hasta, tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olabilir. Çikolata kisti olan hastalarda ilk seçeneğimiz medikal tedavilerdir. Endometriozis kistlerinde genel bir yaklaşım vardır. 3 santimin altında olan kistlerin ameliyat edilmesi önerilmez. 3-5 santim arasındaki kistlerde ameliyat yaklaşımı olabilir. Bu noktada hastanın şikayetleri önemlidir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN