Doğal terapi

Kültürel mekanların ortasında, yazın temiz havasıyla, kışın ise büyüleyici atmosferiyle, rüzgarın sesini, çamın kokusunu duyabileceğiniz doğal terapi yerleri; Sünnet Gölü ve Çubuk Gölü.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :24 Ağustos 2010
Doğal terapi
Abant ve Yedigöller belki de Türkiye'nin en çok tanınan gölleri. Peki ya Sünnet Gölü ve Çubuk Gölü.. Bu gölleri gördüğünüzde Abant ve Yedigöller'in neden gölgesinde kaldığına anlam veremeyeceksiniz. Mudurnu-Göynük yolu üzerinden ulaşılan Sünnet Gölü, doğayla baş başa kalmak isteyenlerin arayıp bulamayacağı dingin bir ortam. Sünnet Gölü'ne, çam ormanlarının arasından kıvrılarak giden yollarla ulaşılıyor. Sünnet Gölü, Erenler ve Kurudağ tepeleri arasındaki dar ve derin bir vadinin heyelanla tıkanıp kaynak sularının buraya toplanması sonucu oluşmuş. Bugün gölü besleyen sular da gölün dibinden yeryüzüne çıkıyor. Dağların kuytusunda, tüm ihtişamıyla yatan Sünnet Gölü'nde, insan hangi güzelliğin keyfine varacağını şaşırıyor. Suyun dinginliğini ve doğanın sessizliğini bozan tek şey, gölde yüzen ördekler. Gölün kıyısında çok güzel bir otel var. Otelin kıyısından itibaren hem yürüyüş yapabileceğiniz hem de bisikletle gezebileceğiniz çok güzel parkurlar bulunuyor. Sünnet Gölü'nün otele göre karşı kıyısında tahta bir köprü bulunuyor.

Kartpostallardan fırlamış gibi, Çubuk Gölü
Göynük Bolu yolunun 5. km. sinden sola döndükten 1 km sonra Çubuk Gölüne ulaşılır. Özellikle Göynük'e gittiyseniz Çubuk Gölü'ne uğramadan dönmeyin. Çünkü çok şey kaçırırsınız. Dağların tepelerini görmeyi engelleyen bembeyaz bir sis tabakası, eteklerinde çam ormanları, berrak sularına düşen yamaçların yeşili, gökyüzünün mavisi... İşte budur! dedirten bir güzellik sunuyor. Gölün karşı yamacında 5 adet yel değirmeni ve renk renk boyanmış köy evleri adeta yabancı kartpostallardaki fotoğrafları andırıyor. Yel değirmenlerinin yapım yılı çok yeni. 2005 yılında bir dizi film için yapılmış. Fakat dizinin çekimleri bitince yel değirmenleri orada kalmış. Şimdilerde yapım şirketi yel değirmenlerini konaklama tesislerine dönüştürmek için uğraşıyormuş. Gölde sazan ve sarıbalık çıkıyor. Her iki göle de yılın istediğiniz zamanında gidebilirsiniz. İlkbaharda yemyeşil, sonbaharda altın sarısı, kışın ise bembeyaz büyüleyici atmosferiyle dört mevsim turizme açık yerler. Kışın her iki gölde tamamen buz tutmuş halde oluyor. İstanbul yakınlarında farklı bir hafta sonu geçirmek bu iki gölün hemen yanında tarihi ve kültürel kimlikleriyle öne çıkan Mudurnu ve Göynük'ü de mutlaka görmelisiniz. Çubuk Gölü

Nasıl gidilir?
Çubuk Gölü Göynük'e çok yakın, Sünnet Gölü ise Mudurnu'ya. Her iki göl arası mesafe yaklaşık olarak 45 dakika. İstanbul'dan TEM üzerinden Adapazarı'na geldiğinizde Akyazı Kavşağı'ndan sapıp Ankara yönüne doğru önce Göynük ve Çubuk Gölü, sonra Sünnet Gölü ve Mudurnu'ya ulaşırsınız. İkinci yol için Bolu Dağı'nı indikten sonra Abant Gölü yoluna girmek, oradan da Mudurnu- Göynük hattını izlemek gerekiyor.

Ne yenir?
Sünnet Gölü Mudurnu Doğal Yaşam Oteli'nin restoranında yöresel yemeklere ağırlık veriliyor. Mudurnu'ya gelmişken yöresel yemekleri tatmadan dönmeyin. Girişte bulunan Yarışkaşı Konağı bu konuda oldukça marifetli. Tarhana çorbası, ev şehriyesi, oğmaç çorbası, kaşıksapı, kaş kebabı, tepme helva, erik hoşafı, gibi geleneksel tatları çok beğeneceksiniz. Özellikle yöresel yemekler için yine Göynük tercih nedeniniz olmalı. Konak Restoran Göynük Otel ve Caferler Konağı'nın restoranında Göynük'ün Bombay fasulyesini deneyin.

Nerede kalınır?
Sünnet Gölü etrafında klasik bir dağ oteli olan Mudurnu Doğal Yaşam Oteli bulunuyor. Sünnet Gölü Mudurnu Doğal Yaşam Oteli: 0 374 464 12 00-01, Yarışkaşı Konağı: 0 374 421 36 04, Keyvanlar Konağı: 0374 421 37 50-51. Çubuk Gölü etrafında ise şu an için konaklama imkanı yok.