ZEHİRLİSİ DE VAR!
Bu şifalı bitkinin içerdiği etken maddeler ve faydaları hakkında yüzlerce araştırma yapılmış ve yüzlerce bilimsel makale yayınlanmıştır. Çörekotunun birçok değişik cinsi bulunur, sağlığa etkileri de değişiktir. Zehirli cinslerinin de olması ilginçtir. Gerçek çörekotu Nigella Sativa'dır ve Kuzey Afrika ile Batı Asya'dan gelmektedir Bilimsel çalışmalardan ilginç sonuçlar elde edilmiştir. Çörekotu tohumunda doymamış yağ asitleri, linoleik asit, alfa linoleik asit, kafur, alfa pinen, eterli yağlar, saponinler, vitaminler (B1, B2, B6, Folik asit ve niasin), bazı mineraller (demir, kalsiyum, magnezyum, çinko ve selenyum), bazı amino asitler ve birçok eser element bulunur. Doymamış yağ asitleri hormonların yapımına katkıda bulunduklarından sağlıklı bir savunma, hormon ve sinir sistemi için gereklidirler. Gereğinden fazla çalışan savunma hücrelerini durdururlar. Hücre yenilenmesine yardımcı olurlar. Kandaki kolesterolün normale dönmesine yardım ederler, tansiyonu düşürüp damar sertleşmesi ve enfarktüs riskini azaltırlar.
KALP DAMAR HASTALIKLARINI ÖNLÜYOR
Sabahları aç karnına alınan 9-10 adet çörekotu veya bir çay kaşığı çörekotu yağı kolesterolü ve kan şekerini düşürüp kalp damar hastalıklarını önler. Çörekotunun içerdiği eterli yağlar nigellon ve alfa-pinen, iltihap ve ağrı giderici ve idrar söktürücüdür. Nigellon, solunum borusunu genişleterek astımda ve bronşitte fayda sağlar. Birçok romatizmal hastalık, bazı böbrek hastalıkları, Behçet hastalığı, sedef, vitiligo, şeker hastalığı ve bazı karaciğer hastalıkları otoimmündür. Çörekotu savunma sistemini dengeleyip tekrar gerektiği kadar çalışmasını sağlar.
HER SABAH MUTLAKA YİYİN!
Bağışıklık sisteminizi düzenlemek için bu 'ilaç besin'i mutfağınızdan eksik etmeyin, peynirlerinize, çocuğunuzun ekmeğine sürdüğünüz tereyağına karıştırın. Kahvaltılarınıza çörekotlu bal eklemek sizi birçok hastalığa karşı daha dirençli kılacaktır. Çörekotu yağını, sızma zeytinyağı ile birlikte salatalarınıza eklemeyi de alışkanlık haline getirin.