Diyabet şişmanlatır mı?
Diyabetin mekanizmasında vücudun kan şekerini kullanamaması ve buna bağlı kanda şekerin yükselmesi vardır. Vücut yükselen bu şekerden kurtulabilmek için fazla şekeri idrarla atar. Uzun süre idrarla şeker atılması aslında önemli miktarda kalorinin kullanılmadan vücuttan atılması demektir. Bu süreç kontrolsüz diyabetik bireylerin zayıflamasına yol açar. Yani diyabet, aksine zayıflatır. Kan şekeri düşen kişiler şekerini düzeltmek için ihtiyaçtan fazla kalori alırlar. Bu ataklarda kilo alımı görülebilir.
Diyabet cinselliği nasıl etkiler?
Diyabet bütün organları etkilediği gibi damar ve sinir sistemini de etkiler. Bu iki sistem cinsel fonksiyonların yerine getirilmesinde önemli rol oynar. Diyabete bağlı cinsel aktivite azalması yıllar içinde yavaş yavaş ortaya çıkar ve ilerler. Başlıca erkeklerde sertleşme problemleri görülür. Kadında ise cinsel soğukluk cinsel organ yanıtının kaybolması ortaya çıkar. Sık görülen idrar yolu ve vajina enfeksiyonları, hissedilen genel halsizlik kadınlarda cinsel isteksizliğe yol açabilen faktörlerdir. Bu problemlerin önemli bir çoğunluğunun psikoterapiden başlayıp, bu rahatsızlara etkili ilaçlar, iğneler ve hatta cerrahi çözümlerinin olduğu bilinmelidir.
Stres şekeri yükseltir mi?
Her türlü stres kan şekerini yükseltir. Stres sırasında salgılanan stres hormonları şekerdeki yükselmenin esas sebebidir. Metabolik tablosu sınırda olan henüz diyabet tespit edilmemiş birçok bireyde büyük bir üzüntü, korku ya da stres sonrası diyabet açığa çıkabilir ve kalıcı olur. Mevcut diyabeti olan hastalarda ise bu gibi sebepler kan şeker ayarının bozulmasına yol açabilir.
Doç. Dr. Rüştü SERTER