Borçlu belediyeler, memurları yaktı

Belediyelerde çalışan memura ayda ortalama bin lira ilave zam almasını sağlayan sosyal denge sözleşmesi, toplu sözleşme tasarısına 'şartlı' girdi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :15 Mart 2012 , 00:00 Güncelleme Tarihi :15 Mart 2012 , 12:07
Borçlu belediyeler, memurları yaktı

İÇİNDEKİLER

Vergi ve sigorta borcu olan belediye memuruna ilave zam yapamayacak.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bugün görüşülecek memurlarla ilgili toplu sözleşme tasarısına alt komisyonda önemli eklemeler yapıldı. Bunlardan biri de, sosyal denge sözleşmesiyle (SDS) ilgili. Bilindiği gibi belediyelerde örgütlü sendikalar, mevzuatı olmadan yıllardır SDS yapıp memurlarına ilave gelir sağlıyordu. Bu zam ayda ortalama 1000 lira ilave gelir sağlıyordu. Tasarı ile SDS'ler yasal dayanağa kavuştu. Ancak, belediye memuruna bu hak verilirken, "borç şartı" da eklendi.

Yüzde 5 borç sınırı

Tasarıya göre personel giderleri bütçe gelirinin yüzde 30'unu aşan, vadesi geçmiş vergi, SGK primi ve Hazine borçlarının toplamı bütçe gelirinin yüzde 5'ini aşan veya personelinin ücret ve maaşını ödeyememiş belediyeler SDS imzalayamayacak. Üstelik belediyeler sözleşmeden sonra borçlarını ödemezse imzalanan sözleşmeler iptal olacak.

Seçim yatırımına engel

Tasarıyla, yapılacak sosyal denge sözleşmelerinin toplu sözleşmeyle belirlenecek tavan tutarını geçemeyeceği de hükme bağlandı. SDS'lerin süresi hiçbir şekilde izleyen mahalli idareler genel seçimi tarihini geçemeyecek. Belediyeler, mahalli idareler ve genel seçim tarihini izleyen üç ay içerisinde toplu sözleşme dönemiyle sınırlı olmak üzere sözleşme yapabilecekler. Dolayısıyla seçim öncesinde sözleşme imzalanamayacak.

Yargıdan döner

Borç limitlerinin uygulanması halinde Türkiye'deki belediyelerin yaklaşık üçte birinin memuruna ek zam veremeyeceği belirtiliyor. Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, yüzde 5'lik borçluluk oranının yüzde 10'a çıkarılması ya da bu şartın borcunu 2 yıl aksatmış belediyeler için uygulanması gerektiğini söyledi. Belediye işçilerinin hiçbir şarta bağlı olmaksızın normal bir şekilde sözleşme imzalayabildiğine işaret eden Turbay, "İşçiye ayrı memura ayrı uygulama olamaz. İLO normları ve AHİM kararlarına ters düşen yasalar ulusal ve uluslararası yargıdan döner" dedi.