Primler şubat ayında Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) tam olarak yatırılacak. Habertürk'ün haberine göre, destekten yararlanan işverenler, mahsuplaşmanın başlayacağı mart ayından itibaren bir yıl süreyle primleri işçi başına 100 lira daha az yatıracak.
100 liralık devlet desteğine ilişkin yasa geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlanırken, uygulamanın nasıl olacağına ilişkin vatandaşlardan çok sayıda soru geliyor. Özellikle gündelikçi, çocuk, hasta ve yaşlı bakıcısı ile kapıcı çalıştıran apartman sakinleri 100 liralık destekten nasıl yararlanacaklarını, primi bu ay eksik mi tam olarak mı yatıracaklarını merak ediyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yayımladığı genelge ile uygulamaya ilişkin ayrıntılı bilgi verdi. 1 Nisan 2015 tarihinde yürürlüğe giren yasayla, ayda 10 günden fazla süre ile ev hizmetlerinde çalıştırılan işçileri sigorta yaptırma zorunluluğu getirildi. Asgari ücret desteğinden, bu şekilde gündelikçi çalıştıran işverenler de yararlanacak. Ayda 30 gün gündelikçi çalıştıranlar, aylık 100 lira destekten yararlanacak.
GÜNLÜK 3,33 TL DESTEK
Fakat, gündelikçiyi çalıştırdığı süre ayda 30 günden az, 10 günden fazla olan işverenler ise çalıştırdıkları her gün için 3.33 lira destek alacaklar. Örneğin, ayda 16 gün gündelikçi çalıştıran işveren 53.28 lira tutarında destekten yararlanacak.
Bir gündelikçi birden fazla işverene bağlı olarak ayda 10 günden fazla çalışıyorsa, o işçi için her işveren kendi paylarına düşen oranda ayrı ayrı destek alacak. Örnekte yer alan gündelikçi 16 gün Ayşe Hanımın evinde, 14 gün de Fatma Hanım'ın evinde çalışıyorsa Ayşe Hanım 53.28 lira,
Fatma Hanım da 46.72 lira tutarında aylık destek alacak.
"Ev hizmetlerinde çalışma" temizlik, ütü, yemek yapma, çamaşır, bulaşık yıkamadan ibaret değil. Bahçe işleri; çocuk, yaşlı ve hasta bakımı işleri de "ev hizmetlerinde çalışma" olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla bahçıvan, çocuk bakıcısı, yaşlı ya da hasta bakıcısı çalıştıranlar da aylık 100 liralık devlet desteğinden yararlanabilecekler.