Grev ve lokavt mücbir sebep
Maden ocaklarında "mücbir sebep" sayılan heyelan, çökme, sel, grizu patlaması ve yangın gibi olaylara grev ve lokavt da ekleniyor. Bu sebeplerden biri olduğunda işletmecinin devlete olan borçlarının ertelenmesine olanak sağlanacak. Buna ilişkin işlemler Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nce yürütülecek.
Emniyet'e bildirme zorunluluğu
İşyerlerinde çalıştırılanların listelerinin muhtarlıklara onaylatıldıktan sonra emniyete bildirilmesi uygulamasından vazgeçilecek. Bu listeler, muhtarın onayına gerek kalmadan, doğrudan e-Devlet aracılığıyla Emniyet'e bildirilecek.
Enerji yatırımlarına inceleme
Enerji yatırım alanları belirlenirken, sadece Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan değil, Turizm Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nden de görüş alınacak. Turizm alanları ve askeri alanlarda enerji yatırımına izin verilmemesi ve kontrolü sağlanacak.
Asgari üctete destek
2020'de asgari ücretli işletmeler için getirilen 75 liralık destek de yasa metninde yer alacak. Ayrıca Türk Standartları Enstitüsü (TSE) teknik konularda çalıştırmak için sözleşmeli eleman alabilecek.
Turizm belgeleri tek elden verilecek
Turizm tahsisi yapanlardan, amacı dışında kullanan veya yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin tahsisleri iptal edilecek. Arazi üzerinde bulunan tüm yapıların Hazineye devredilmesine ilişkin işlemlerin hızlandırılması sağlanacak. Buna ilişkin davaların bir an önce sonuçlandırılması için süre konulacak. Basit yargılama yolu tercih edilecek.
Tüm turizm belgeleri, Turizm Bakanlığı tarafından verilecek. Belediyeler ve özel idareler devre dışı kalacak. Türkiye'deki yatak kapasitesinin 1,5 milyon olduğunu, bunun 500 bininin bakanlık dışında ruhsatlandırıldığı belirtiliyor. Bu tesislerin denetim ve kontrolleri de bakanlık tarafından yapılacak.
Çalışmama şartı esnetildi
Bu yıl mart ayında çıkartılan 7103 sayılı torba yasayla, yetim aylığı alan gençler için önemli bir düzenleme yapıldı. Buna göre, öğrenimlerine devam edenler, 4/a (işçi) statüsünde çalıştıkları takdirde de yetim aylığı alabilecekler.
Daha önce bu istisna sadece Yükseköğretim Kanunu uyarınca üniversitelerde kısmi süreli (Part- time) çalıştırılanlara uygulanıyordu. Onlar da ancak, kazançları asgari ücretin altında kaldığı sürece aylık almaya devam edebiliyorlardı.
Yapılan bu düzenlemeyle, öğrenimlerine devam eden gençler, yetim aylıklarının kesileceği korkusu yaşamayacak. Hem çalışıp hem öğrenimlerine devam eden bu gençler, söz konusu yaşlara kadar yetim aylığı alabilecekler.