2020 evli çocuklu bekar AGİ tablosu! Asgari ücret net brüt ne kadar? Asgari ücret vergi kesintisi…

İş hayatında milyonlarca kişi asgari ücretle çalışıyor. Her yıl hükümet ve sendikalar arasındaki görüşmeler sonrasında asgari ücrete zam yapılıyor. Asgari ücret net brüt ne kadar sorusuna asgari ücretli çalışanlar yanıt arıyor. Asgari ücretliler maaşlarının yanı sıra Asgari Geçim İndirimi (AGİ) alıyor. 2020 AGİ tablosu, evli ve bekar çalışanlar için değişiklik gösteriyor. Asgari ücretli çalışanlardan SGK, işsizlik sigorta primi, gelir vergisi gibi birçok kalemden vergi kesintisi yapılıyor. İşte, 2020 evli çocuklu bekar AGİ tablosu ve asgari ücret ne kadar sorusunun yanıtı!

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :07 Mart 2020 , 15:46 Güncelleme Tarihi :07 Mart 2020 , 18:39
2020 evli çocuklu bekar AGİ tablosu! Asgari ücret net brüt ne kadar? Asgari ücret vergi kesintisi…

Asgari ücret net brüt ne kadar? 2020 evli çocuklu bekar AGİ tablosu, asgari ücretle çalışan milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor. İşçilerin gereksinimlerini asgari olarak karşılamaya yeten bir ücret olan asgari ücret bu yılın ilk günlerinde zamlanmıştı. Asgari ücret üzerinden birçok vergi kesintisi yapılmaktadır. %14'lük SGK primi kesintisi olan 412,02 TL, %1 İşsizlik sigorta primi olan 29,43 TL, 154,50 TL olan gelir vergisi, 22,34 TL olan damga vergisi kapsamında 618,29 TL vergi alınıyor. Peki, asgari ücret ne kadar? İşte, 2020 evli çocuklu bekar AGİ tablosu ve asgari ücret net brüt tutarları…

ASGARİ ÜCRET AGİ DAHİL NE KADAR?

Asgari ücret 2020 yılında bekar bir işçi için Asgari Geçim İndirimi (AGİ) dahil 2.324 TL olarak belirlendi. Evli ve üç çocuklu bir işçi için asgari ücret AGİ dahil 2 bin 479 lira 21 kuruş oldu.

2020 AGİ NE KADAR?

Bekar 220,68 TL

Evli, eşi çalışmayan 264.82 TL

Evli,eşi çalışmayan, 1 çocuklu 297.92 TL

Evli, eşi çalışmayan, 2 çocuklu 331.03 TL

Evli, eşi çalışmayan, 3 çocuklu 375.17 TL

Evli, eşi çalışan 220.68 TL

Evli, eşi çalışan, 1 çocuklu 253.79 TL

Evli, eşi çalışan, 2 çocuklu 286.89 TL

Evli, eşi çalışan, 3 çocuklu 331.03 TL

Evli, eşi çalışan, 4 çocuklu 353.09 TL

Evli, eşi çalışan, 5 çocuklu 375.17 TL

AGİ HESAPLAMASI NASIL YAPILIYOR?

Ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarına yıllık

İşçinin kendisi için % 50
Çalışmayan ve geliri olmayan eş için % 10
Birinci ve ikinci çocuk için çocuk başına % 7,5
Üçüncü çocuk için % 10
Dördüncü ve daha fazla çocuk için % 5'er
indirim uygulanır. Uygulanan indirim matrahı oluşturur ve gelir vergisinin ilk dilimine geldiği için % 15'lik orandan işlem görür. % 15 ile çarpılan indirimli gelir 12'ye bölünerek her ay ödenen AGİ bulunmuş olur.

ASGARİ ÜCRET NEDİR?

Asgari ücret, yasal olarak saptanmış belli kriterlere göre işçinin bir iş günü çalışması karşılığında ödenen ücrettir. İşçi ve ailesinin ekonomik ve sosyal hayatlarını en iyi şekilde yaşayabilmelerini sağlayacak minimum ücretin belirlenmesi asgari ücret ile mümkün kılınmıştır.

ASGARİ ÜCRET KİMLER TARAFINDAN BELİRLENİYOR?

Ülkemizde asgari ücret, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenmektedir. Bu komisyon 15 üyeden oluşmaktadır. Komisyon üyeleri; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından 2 temsilci, TÜİK temsilcisi, Kalkınma Bakanlığı temsilcisi ve Hazine Müsteşarlığı temsilcisi, bünyesinde en çok işçiyi bulunduran en üst işçi kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilci, bünyesinde en çok işvereni bulunduran işveren kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilcidir.

ASGARİ ÜCRETİN ÖDEME ŞEKLİ

İş Kanununa göre işçilere ödenecek ücretlerinin banka aracılığı ile yapılması zorunludur. Ancak bazı istisnalar ile elden ödeme imkânı da sağlanarak bu durum kapsam dışında bırakılmıştır. Buna göre; Türkiye genelinde 10 ve daha az çalışanı olan işyerleri, Teknoloji Geliştirme Güvenliği kapsamındaki gizlilik dereceli tesislerdeki işyerleri, Savunma Sanayii Güvenliği Kanun kapsamındaki tesis güvenlik belgesine sahip işyerleri ile Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu kapsamında işyerleri banka aracılığı ile ödeme yapma kapsamı dışında bırakılmıştır.

ASGARİ ÜCRET ÖDENMEZSE NE OLUR?

Asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenen ücretin bankaya yatırılmaması ya da eksik yatırılması durumunda işveren, bir nevi işçinin hakkını gasp ederek suç işlemektedir. İşçinin bu durumu tespit etmesi durumunda sözleşmesi varsa iş sözleşmesini haklı sebeple fesih etme hakkına sahiptir. Ücreti ödemeyen işverene ise idari para cezası uygulanır. Uygulanacak idari para cezası, her işçi ve her ay için ayrı olarak hesaplanır. Ayrıca Vergi Usul Kanununa göre işverenin belgede sahtecilik/yanıltıcı belge beyan ettiğinin tespit edilmesi durumunda ise işveren hakkında 1,5-3 yıl arasında hapis cezası uygulanabilir.