SGK, SSK, Emekli Sandığı ve Bağkur'dan emekliye ayrılacaklar sistem değişiyor! Emekliye çift maaş alma şartları

Türkiye'de yaklaşık olarak 12.3 milyon emekli vatandaş bulunuyor. Emekli maaşları ek ödemelerle artıyor. Eşi vefat eden emekli vatandaş dul aylığı kapsamında ikinci bir emekli maaşı alabiliyor. SSK, Bağkur veya emekli sandığı farketmeksizin alınan dul aylığı ödemesinde hangi şartları? Emekliler çift maaş nasıl alabilir şartları nelerdir? Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalara göre emekliler için reform niteliğinde çalışmalar yapılacak. Bu kapsamda emekliler için çift maaş ve çift emeklilik geliyor. Buna göre SSK, Bağkur ve emekli sandığından emekliğe ayrılacaklar.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :09 Mart 2020 , 09:46 Güncelleme Tarihi :09 Mart 2020 , 09:46
SGK, SSK, Emekli Sandığı ve Bağkur’dan emekliye ayrılacaklar sistem değişiyor! Emekliye çift maaş alma şartları

Emekliler çift maaş alacak mı? Sorusu oldukça merak ediliyor. Bu bağlamda SGK, SSK, Emekli Sandığı ve Bağkur'dan emekliye ayrılacaklar sistem değişiyor! Türkiye'nin önemli gündemlerinden olan emekliler için yeni bir sistemin üzerinde çalışılıyor. Yeni sisteme göre emeklilere çift maaş ve çift emeklilik geliyor. Milyonlarca çalışan ve emekliye ayrılacak vatandaşlar Hazine ve Maliye Bakanlığının emeklilik sitemi değişecek açıklamaları sonrası merakla beklemeye başladı. Emekli vatandaşlar, emekli maaşlarının yanında ek olarak başka ödemeler de alabiliyor. Eşi vefat eden emekli vatandaşlar dul aylığı kapsamında bir ek ödeme alabiliyor. Peki bunun şartları nelerdir? Kimler ek ödeme alabiliyor?

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

ÇİFT MAAŞ GELİYOR

Emeklilikte 3600 ve 7200 prim günüyle günümüzde emekli olunabiliyor. 1999 öncesi ve 2008 sonrası olan modellerde şartların çok ağır olduğu biliniyor. Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yeni reform paketinde emekli olanlara çift maaşlı çözüm üretecek. Konu ile ilgili olarak ilk emekliliğini prim günü açısından dolduranlar yaşı beklemek içi çalışmak zorunda kalıyordu. Yeni atılacak olan bu adım ile vatandaşlar yaşı beklemek için çalıştığı o sürede 10 yıl beklemek zorunda kalanlara çift emeklilik hakkı olacak. Çift emeklilik kapsamında çift maaş da alınacak.

TEK ÇATI, 2 FARKLI SİSTEM

Emekliler, ayrıca kuruma göre farklı zam sisteminin de sona ermesini istiyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine başka, memur emeklilerine başka zam yapılması uygulamasına son verilmesi talepleri var. Enflasyona endeksli zam alan SSK ve Bağ- Kur emeklileri, memur emeklileriyle eşit zam istiyor, tüm emeklilerin zamlarının toplu sözleşmeyle belirlenmesi beklentisini taşıyor.

YAKLAŞIK 300 TL'LİK ARTIŞ OLUR

Emekliler, 550 lirayı aşan maaş farkının kapatılması çağrısında bulundu. Bir milyondan fazla üyesi olan Emekliler Derneği'nin Başkanı Kazım Ergün, sorunun çözümü için şöyle bir öneri getirdi: "Mesela 2000 sonrası emekli olanların alt sınır aylık bağlama oranı yüzde 35'ten yüzde 60'a yükseltilirse, güncellenme katsayısı olarak büyüme oranının da yüzde 100'ü dikkate alınırsa, emekli aylıklarında yaklaşık 300 liralık artış olur. 2000 sonrası taban aylık 1.160 liraya çıkar."

SSK, SGK VE BAĞ-KUR TÜM EMEKLİLER İÇİN GEÇERLİ

Emekli hangi sigortalılığa (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) tabi olursa olsun, vefat eden eşinden dul aylığı yani ikinci bir maaş alıyor. Bazı durumda emekli kadının üç farklı emekli maaşı alma hakkı doğuyor. Sadece emekli olanlar değil yetim kalan çocuklar da hem annesinden hem de babasından maaş bağlatabiliyor.

3 FARKLI MAAŞ ALINABİLİYOR

Kendi çalışmasından dolayı SSK emeklisi olarak maaş alırken, vefat eden Bağ-Kur emeklisi kocasının ölümünden sonra dul aylığı alan kadın, Emekli Sandığı'ndan emekli olmuş babasının vefatından sonra yetim aylığı da alabiliyor. Yani üç maaşa da hak kazanıyor.

KİMLER YARARLANIR?

Yetim aylığından kız çocuklarının faydalanabilmesi için evli, bekar, dul veya çalışıp çalışmadığı çok önemli. Kız çocukları, yaşları ne olursa olsun, bekar, dul veya boşanmışlarsa, çalışmıyor, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da aylık almıyorsa yetim maaşı alabilirler. Anne ya da babanın ölümü sonrası bağlanacak aylıklardan bir tanesinin Emekli Sandığı kanun kapsamında olması halinde yetim kız çocuklarına her iki aylık tam ödeniyor. Erkek çocukların ise öğrenim görmemeleri halinde 18 yaşını, orta öğrenim görmeleri halinde 20 yaşını, yükseköğrenim görmeleri halinde ise 25 yaşını doldurmamış olmaları gerekiyor. 25 yaşından sonra ölüm aylığı hakkı bitiyor.

800 LİRA FARK

Üç farklı hesabın ortaya çıkardığı durumu anlamak için taban maaşlardaki farka bakmak yeterli. Taban maaş, emekliliği hak edenlere bağlanan en düşük maaş demek. 2000'den önce emekli olan SSK'lının en düşük aylığı 1.982 lira. Bu aylık 2000-2008 arası için 1.356, 2008 sonrası için 1.181 lira. 9000 gün prim ödeyen Bağ-Kur'lunun taban maaşı ise 1.675 lira. Bağ-Kur tarım emeklisinin en düşük maaşı da 1.249 lira.

2020 MAAŞ PROMOSYONU;

Diğer yandan 2020 emekli promosyonu için geri sayım başladı. Mart 2020 tarihinden itibaren tüm kamu ve özel bankaların sözleşmesi sona erecek. daha önce Bankalar Birliği tarafından SGK ile bir banka promosyon görüşmesinin olmadığı ifade edilmişti. Bu konuda emekliler ve emekliye ayrılacak olan vatandaşlar istedikleri bankalar ile anlaşma yapabilecekler. Bu konuda bazı bankalar promosyon tekliflerini açıkladı.

2020 EMEKLİLİK SİSTEMİ DEĞİŞECEK!

2023 yılına doğru dünyanın en başarılı sistemini getirileceğini ifade eden Bakan Albayrak, değişikliğin reformun zaruret olduğunu ifade etti. ""2020 emeklilik sisteminde ciddi bir reform yapma zamanı. 2023'e doğru hedef bu" dedi. Ayrıca "Tüm emeklilik sistemi reformunu dünyada en başarılı gerçekleşen örneklerle bir çalışma yaparak gerçekleştireceğiz. Emeklilik sistemindeki reform İhtiyaçtan öte bir zaruriyet" dedi. Yapılacak çalışmaları Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ortaklaşa koordine edildiği ifade ediliyor.
Buna göre Sadece kıdem tazminatına endeksli bir çalışma olmadığını Türkiye'de yaşayan tüm vatandaşların daha mutlu bir yapıya kavuşacağını ifade etti.