SGK (SSK) bu koşulları istiyor! Kadınlar için erken emeklilik müjdesi verildi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde sigortalı olarak çalışan kadınlara erken emeklilik müjdesi geldi. Kadınların hem anne olup hem de çalışma hayatına katılması adına doğum borçlanması hakkı tanınmıştır. Doğum borçlanması ile temelde kadınların gebelik ve sonrasındaki dönemde çalışma hayatından uzak kalmasının mağduriyeti yaşanması önlenmeye çalışılıyor. 4A, 4B ve 4C kapsamında sigortalanan kadınlar kendilerine tanınan doğum borçlanması hakkı ile SGK’ya borçlanabiliyor. Peki doğum borçlanması nedir? Kimler doğum borçlanması hakkından yararlanabiliyor? Doğum borçlanması prim ödemeleri ne kadardır? Belirlenen şartlar nelerdir? İşte, doğum borçlanması hakkına dair merak edilen bütün ayrıntılar…

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :13 Mart 2020 , 12:35 Güncelleme Tarihi :13 Mart 2020 , 14:41
SGK SSK bu koşulları istiyor! Kadınlar için erken emeklilik müjdesi verildi

İÇİNDEKİLER

Doğum borçlanması, çalışan annelerin SGK sisteminden uzak kaldıkları dönemlere dair geriye dönük prim ödemesi yapmasına imkan tanır. Sigortalılık türüne bakılmaksızın tüm annelere doğum borçlanması hakkı verilir. Bu haktan yararlanmak için kadınların belirlenen şartlara uygun olması gerekir. Doğum borçlanması ile kadınlar, her doğum yaptıkları çocuk için prim ödemesi yapabilirler. Sigortalı olarak çalışan kadınların; doğumdan sonraki sekiz haftalık, çoklu doğum halinde on haftalık süreleri ile doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışanlarda ise doğumdan sonrasına ait dinlenme süresine eklenen zaman dahil toplam iki yıllık süre borçlanmasına olanak verilir.

DOĞUM BORÇLANMASI İÇİN TIKLAYINIZ!

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

Doğum Borçlanması Şartları Nelerdir?

Sigortalı kadın çalışanın gebelik nedeniyle çalışma hayatından uzak kaldıkları iki yıllık süreyi borçlanabilmesi için şartlar yasalar çerçevesinde belirlenmiştir:

• Hizmet akdi 4A kapsamında sigortalı olarak çalışan kadınların işvereni tarafından sigortalılık halinin tescil edilmesi ve adına prim ödemelerinin yapılması

• Kendi adına bağımsız olarak 4B kapsamında sigortalı olarak çalışan kadınların prim ödemesi olup olmadığına bakılmaksızın sigortalılık halinin tescil edilmesi

• Kamu görevlisi kapsamında 4C sigortalı olarak çalışan kadınların sigortalılık halinin tescil edilmesi

• Kadın sigortalının doğum önce çalışmaya başlaması ve sigorta başlangıç tarihinin doğumdan öncesine ait olması

• Doğumdan sonra kadın çalışanın adına prim ödemesi yapılmaması

• Borçlanma yapılacak süre içerisinde doğan bebeğin yaşaması

Kadınlar Ne Kadar Süre Doğum Borçlanması Yapabilir?

• Sigortalı olarak çalışan kadınların; doğumdan sonraki sekiz haftalık, çoklu doğum halinde on haftalık süreleri ile doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışanlarda ise doğumdan sonrasına ait dinlenme süresine eklenen zaman dahil toplam iki yıllık süre borçlanmasına olanak verilir.

• Sigortalı anneler en fazla üç defa olmak üzere iki yıllık sürelerini (toplamda en fazla 6 yıl) borçlanabilirler.

• Doğumun ardından bebeğin vefat etmesi halinde anneler, vefat tarihine kadar olan süreyi borçlanabilirler.

• Doğumun sonrasında kadın çalışanın adına prim ödemesi yapılmış ise; ödenen prim süreleri iki yıllık borçlanma zamanından düşürülür.

• İlk doğumunu yaptıktan sonra iki yıl dolmadan ikinci doğumunu yapan kadın sigortalı, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğumu kapsayan iki yıllık sürenin toplamını doğum borçlanması olarak gösterebilir.

Doğum Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır? Nereye Yapılır?

• Hak sahipleri, sigortalının en son hizmetinin geçtiği Sosyal Güvenlik Müdürlüğüne ya da Sosyal Güvenlik Merkezlerine doğum borçlanması taleplerini iletebilirler.

• Kamu görevlileri SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı'na borçlanma dilekçesiyle veya e-Devlet kapısı üzerinden başvurularını yönlendirebilirler.

• Doğum borçlanması isteğinde bulunan kadın sigortalıların işvereninden herhangi bir belge almasına gerek yoktur. SGK hizmet kayıtlarından tespit edilen kadın çalışanların talepleri sonuçlandırılır.

Doğum Borçlanması Prim Ödemesi Ne Kadardır?

Doğum borçlanması ödemeleri enflasyon oranı baz alınarak belirlenen asgari ücret tutarına bakılarak değerlendirilir. Doğum borçlanmasında ödenecek en düşük miktar günlük olarak asgari ücretin yüzde 32'si; en yüksek tutar ise günlük asgari ücretin yüzde 32'sinin 7.5 katıdır. 2020 yılında belirlenen asgari ücret miktarına göre günlük doğum borçlanması prim ödemeleri belirlenmiştir:

• Bir aylık doğum borçlanması tutarı: 941.76 TL

• Bir yıllık doğum borçlanması tutarı: 11.301,12 TL

• İki yıllık doğum borçlanması tutarı: 22.602,24 TL

Doğum Borçlanması Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Doğum borçlanması hesaplaması yaparken dikkat edilmesi gereken ilk kural, doğum borçlanmasının alt ve üst sınırlarının oluşudur. Alt sınırı açıklanan brüt asgari ücret olurken, üst sınır ise brüt asgari ücretin yaklaşık 6,5 katı olarak hesaplanmaktadır. Aylık brüt ücret 30'a bölünür ve prime esas günlük kazanç ortaya çıkar. Ortaya çıkan ücretin %32'si de günlük doğum borçlanması miktarını ortaya koyar.

Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim Öğren

Yoğun stres ve tempoda uzun yıllardır sürdürdüğünüz çalışma hayatınızda herkeste olduğu gibi sizin de doğal olarak en büyük arzunuz rahat ve yaşam kalitesi yüksek bir emeklilik hayatıdır. Eğer emekliliğiniz için şimdiden planlamalar yapıyorsanız, ne zaman emekli olacağınızı önceden bilmediğinizde/hesaplamanızda fayda var. Böylelikle emeklilik hayatınızdaki koşulları değiştirebilecek adımlar geç kalmadan atabilirsiniz. Ne zaman emekli olabileceğinizi Sosyal Güvenlik Kurumu'nun e-Devlet Kapısı üzerinde hizmete sunduğu "Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim" ekranından kolayca öğrenebilirsiniz.

Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim ekranına ulaşarak, ne zaman emekli olabilirim öğrenmek için yapmanız gerekenlerse;

• E-Devlet Kapısı sayfasına girin (turkiye.gov.tr.).

• E-Devlet sistemine giriş yapın (e-Devlet şifresi, mobil imza, e-imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı).

• Sistemde e-hizmetler sayfasına girin

• E-hizmetler sayfasında Sosyal Güvenlik Kurumu listesine ulaşın.

• Sosyal Güvenlik Kurumu listesinde bulunan "Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim" uygulamasına tıklayın.

• Ne Zaman emekli olurum sayfasında bulunan sigorta kolu kısmından (4A/4B/4C) seçimini yapın.

SGK hizmete bağlama tarihini girin.

Bu işlemlerin ardından birkaç saniye içerisinde sigorta kolu ve hizmete başlama tarihine göre normal olarak "emeklilik yaşı", "hizmet süresi" ve "emeklilik prim gün sayısı" bilgilerini öğrenebilirsiniz.