İsteğe Bağlı Sigortalı Olabilmek İçin 5510 Sayılı Yasanın Aradığı Asgari Yaş Kaçtır?
En az 18 yaşında olmalısın. 18 yaşın altındaki kişiler sigortalı olamaz. Bu gerekliliğe ek olarak, Türkiye'de de ikamet etmeli ve gerektiğinde Türk vatandaşı olması gerekir. 18 yaşın altında sigorta süresi varsa emeklilik hizmetlerine dahil edilmeyecek ve 18 yaş başlangıç olacaktır. İsteğe Bağlı Sigorta Başvurusu Nasıl, Nereye Yapılır? Başvuru süreci; İkamet ettiğiniz sosyal güvenlik merkezine veya e-devlet aracılığıyla başvurabilirsiniz. Ziraat Odası İl ve İlçe Bürosunda çiftçilik kaydının bulunmadığına dair başvuru formuna bir belge eklemeniz gerekmektedir. Ek olarak Ek5 tarım sigortası için başvuruyorsanız, başvuru formunu muhtarın imzalaması gerekmektedir.
İsteğe Bağlı Sigorta İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Başvurunun yapılması için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir; BAĞ-KUR isteğe bağlı başvuru formu. E-devlet üzerinden başvuruyorsanız herhangi bir belge sunmanıza gerek yoktur. Ev hanımı sigortası başvuru formu, Vergi Dairesinden alınan gelir vergisi muafiyetini gösteren yazı. Tarım sigortası başvuru formunun Ek 5'i, Ziraat Odasında kayıt olmadığını teyit eden bir belge.
İsteğe Bağlı Sigorta Başvurusu E-Devletten Nasıl Yapılır?
Dilerseniz isteğe bağlı Bağkur'a e-devlet sisteminden kolayca başvurabilirsiniz. E-devlet sistemi üzerinden başvurmanız yeterlidir. Başvuru yaptıktan sonra sosyal güvenlik kurumuna dilekçe vermenize gerek yoktur. E-devlet üzerinden T.C. numarasıyla başvurması için www.turkiye.gov.tr adresini kullanın. İsteğe Bağlı Sigorta Başlangıcı Hangi Tarihtir?
Ek 5 tarım sigortası, başvurunun Sosyal Güvenlik Kurumuna sunulduğu gün başlar. Ev hanımları için isteğe bağlı BAĞ-KUR başvurudan sonraki gün açılır.
İsteğe Bağlı Sigortalılık Prim Oranı Kaçtır?
Kazanç oranları ve hesaplamalar sigorta türüne göre değişir. İsteğe bağlı sigorta için asgari brüt ücretin %32'si oranında prim ödersiniz. Ev hanımları için isteğe bağlı sigorta durumunda, 2019 yılı için günlük brüt asgari ücreti 26 ile çarparak bulunan miktarın %32'si oranında prim ödersiniz. Bu 26 günlük hesaplama yılda bir puan artacak ve 2023'e kadar 30 günden fazla ödeyeceksiniz. Yani 2020'de 27 gün, 2021'de 28, 2022'de 29 ve 2023'te 30 gün hesaplanacak. Ek 5'de tarım sigortası, 2019 yılı için asgari brüt ücretin günlük tutarı 26 ile çarpılarak belirlenen tutarın %34,5'ini öder. Bu 25 günlük hesaplama her yıl bir puan artacak ve 2023'te 30 günlük brüt asgari ücretin %34,5'ini ödemek zorunda kalacaksınız.
İsteğe Bağlı Sigortalılık Kapsamında Ödenen Primler Hangi Sigorta Kolu İçin Dikkate Alınmaz?
Yukarıdaki tüm sigorta türleri için ölüm sigortası, yaşlılık primi ve genel sağlık sigortası dahildir. Yani tüm sigorta türlerinde emeklilik, malulen emeklilik haklarından, düzenli sağlık sigortası devreye alarak hastanelerden yararlanabilirsiniz. Yukarıdaki sigorta türlerinden analık veya emzirme hakkı alamazsınız. Başka bir deyişle, bu sigortalardan birini ödeme yapmak için kullanırsanız, sosyal güvenlik kurumu tarafından ödenen emzirme yardımlarından yalnızca bir kez yararlanamayacaksınız; kadınsanız, doğum öncesi ve sonrası analık iş görmezlik parasından yararlanamayacaksınız. İş kazaları ve meslek hastalıkları yönetmeliği sadece Ek 5 tarım sigortası için geçerlidir.
İsteğe Bağlı Sigorta Kaç Ay Ödenmezse İptal Olur?
İsteğe bağlı BAĞ-KUR ve ev hanımları için ödenmemiş borcun 12 ayı aşması durumunda borç iptal edilecek. Ancak Ek 5'te yer alan tarım sigortasında kalan borcun 12 ayı aşması halinde iptal edilmeyecektir.
İsteğe Bağlı Sigorta Borcu Silinir Mi?
İsteğe bağlı BAĞ-KUR borcunuz 12 ayı geçerse otomatik olarak silinecektir. Ayrıca ek 5 tür tarım sigortası ve isteğe bağlı BAĞ-KUR dilekçesi ile de borçlarınızı silebilirsiniz. Dilekçenizde son ödemeden itibaren prim ödemenizin bittiğini beyan etmeniz durumunda hizmet ödemenizi gün sayısı kadar saklayacaktır. Kalan hizmetler ve borçlar silinir. İleride bu silinen süreleri artık hizmetten hariç tutamayacağınızı bilmeniz önemlidir.