5 YIL YIPRANMA HAKKI VE 2.5 YIL ERKEN EMEKLİLİK
Sağlıkçılara tanınan yıpranma hakkı, 3 Ağustos 2018 tarihinden sonraki çalışmalara uygulanıyor. Sağlıkçılara çalıştıkları her 360 güne karşılık, 60 gün ilave edilecek. Sağlık çalışanları, yıpranma hakkı kapsamında 5 yıla kadar fiili hizmet süresi zammından yararlanabilecek. Otuz yıl çalışanlar, 35 yıl çalışmış kabul edilerek, emekli aylıkları 35 yıl hizmet üzerinden bağlanacak. Yaş haddinden de fiili hizmet süresi zammının yarısı oranında indirim yapılacak. Beş yıl yıpranma hakkı elde eden bir sağlık çalışanı, 2.5 yıl erken emekli olabilecek.
BU TARİHTEN SONRA GEÇERLİ
Ceza infaz kurumları personeline sağlanan yılda 90 günlük yıpranma hakkından kurum müdürü, idare memuru, infaz ve koruma baş memuru, infaz ve koruma memuru unvanlı kadrolarda bulunlar ile bu kurumlarda hükümlü ve tutuklularla irtibat içindeki diğer görevliler yararlanabiliyor. Ceza infaz kurumu personeli için yıpranma, 25 Ağustos 2017'den sonraki çalışmaları için geçerli olacak.
EMEKLİLİK İKRAMİYESİ DE ÖDENİYOR
Yıpranma gün sayısı yapılan işe göre 5 ile 8 yıl arasında değişiyor. İşçi ve memurların yararlandıkları yıpranma sürelerinden üç yılı geçmemek üzere işçi ve memurun emekli olacağı yaş haddinden düşüyor. Bu, prim sorunu olmayan işçi veya memurun üç yıl erken emekli olmasını sağlıyor. Memurların yararlandıkları yıpranma sürelerine ayrıca emeklilik ikramiyesi de ödeniyor. Takvim.com.tr kısaca bilgiler sizlerle. Aşağıdan haberimizi okumaya devam edebilirsiniz.
MADEN İŞÇİLERİ KAÇ SENEDE EMEKLİ OLUYOR?
Son derece riskli ve tehlikeli bir iş yapan maden işçileri amacıyla emeklilik konusu ile ilgili basitlikler sağlanmaktadır. Pek çok şahıs "maden işçileri kaç yaşında emekli oluyor?" Sorusunun yanıtını merak eder iken maden işçileri emeklilik konusu ile ilgili yaş sınırı aranmamaktadır. Maden işçilerine çalıştıkları her sene amacıyla 180 gün yıpranma payı eklenmekte olup böylece maden işçileri 5 senede emekli oluyor. Türkiye'de erken emeklilik hakkı ile en kısa sürede emekli olanlar maden işçileri olup 5 sene çalışma ile emeklilik hakkı elde etmektedirler. Diğer SGK yıpranma payı meslekleri amacıyla da yer alan vatandaşlar ise 10 senede erken emeklilik hakkı elde etmektedir.