1999 Sonrası İçin Yeni Şartlar
1999 sonrasında sigorta başlangıcı yapanlar için ise prim şartı 4500 seviyesine çıkarıldı ve emeklilik için gereken yıl sayısı 25 yıla yükseltildi. Bu süreçte sağlık sektöründe çalışanlara ise yıpranma payı tanınması bekleniyor. Yıpranma payıyla birlikte, sağlık çalışanları daha kolay bir şekilde emekli olabilecekler.
Belgelendirme Önemlidir
Yıpranma hakkından yararlanmak isteyenler için belgelendirme işlemi oldukça kritik bir aşamadır. Belge sunmayan bireyler, kampanya avantajlarından yararlanma hakkına sahip olmayacaktır. SGK belgesini ibraz edenler ise doğrudan SGK tarafından emeklilik maaşları bağlanacak.
10 Yıl Primle Kimler, Nasıl Emekli Olabilir?
Kısmi emeklilik fırsatı ile 10 yıl prim ödemiş olanlar için emeklilik kapıları aralanmaktadır. Bu avantajdan yararlanabilmek için öncelikle 8 Eylül 1999 tarihine kadar sigortalı olunması gerekmektedir. Aynı zamanda Sosyal Sigortalar Kurumu'na (SSK) bağlı olmak da şarttır. Ek olarak, 3600 prim günü (10 yıl) veya 15 yıl sigortalılık süresi ve kadınsanız 50 yaş, erkekseniz 55 yaşını tamamlamış olmanız gerekmektedir.
Emekli aylığı miktarı, bu üç şarttan hangisinin en son gerçekleştiğine göre hesaplanır ve ilgili tarih itibarıyla emeklilik yaşınız dolduğunda ödenmeye başlar. 3 şartı tamamlama tarihine göre emekli aylığı yaşı, kadınlar için 58'e, erkekler için 60'a kadar yükselmektedir.
12.5 Yıl ile Emeklilik İçin Neler Gerekli?
8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olan SSK'lılar için kısmi emeklilik imkânı bulunmaktadır. Bu durumda prim gün şartı 4500'e çıkmaktadır, yani 12.5 yıl prim ödemesi gerekmektedir.