Davutoğlu: HDP'li vekiller Cudi'de ne arıyor?

Başbakan Davutoğlu, HDP'nin teröre yönelik tavrını eleştirerek, "HDP'li vekiller Cudi Dağı'nda ne arıyor. Bunun demokratik mücadele anlamında bir anlamı vardı. Kalkan olmaya gittikleri katiller, Fırat'ı katleden kimseler" dedi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :21 Eylül 2015 , 00:00 Güncelleme Tarihi :22 Eylül 2015 , 10:20
Davutoğlu: HDP’li vekiller Cudi’de ne arıyor?

İÇİNDEKİLER

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Show TV'de konuk olduğu canlı yayın programında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Davutoğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle;

AK PARTİ LİSTESİ 'ÖZE DÖNÜŞ' LİSTESİ Mİ?
Bir siyasi parti kendini yenileyemezse, bir müddet sonra çürümeye başlar. Ama kendini yenilerken de kökünden kopmaması gerekir. AK Parti hareketi yola çıktığında zamana doğru hitap ettiği için, o anın şartlarını çok iyi okuduğu için iktidara geldi. Daha sonra da bazı iniş çıkışlar dışında muhasebenin iyi yapılmasıyla iktidarını korudu. Şimdi 7 haziran seçimleri bize AK Parti'nin tazelenmekle, köklü geçmişi arasındaki dengeyi iyi oluşturma görevi verdi. Gücün ortaya çıkaracağı algı problemleri ortaya çıkmışsa, bu noktada özeleştiri yapmamız gerekebilir. Bu bir muhasebedir. Siyasi hareketler özeleştiriyi ortak yapmalılar. 7 Haziran'dan sonra bütün kurumlarla ve kurullarla bir araya gelip değerlendirme yaptık. Yüzde 41 az bir oy oranı değil ama buna rağmen biz özeleştiriyi yaptık.



Devam etmesi gereken en önemli şey kurucu değerlerdir. Bundan sapmamız mümkün değildir. AK Parti'nin ilk dönemlerinde belirlenen isimler, bugün çok başarılı olan ve kamuoyunun yakından tanıdığı isimler meçhul isimlerdi. Ama zamanla çalışarak, kendilerini ispat ederek kamuoyunun onayını kazandılar. 3 dönemliklerin dinlenmeye alınması söz konusuydu. Ama 7 Haziran seçimleri bize kurucu değerlerimizle yenilenme arasındaki dengeyi sağlama imkanı verdi. Şartlar değişmişse yeni politikalarla o şartlara ayak uydurmak gerekir. Yeni ve taze unsurlarla da bunun sağlanması lazım. Biz de tam olarak bunu yaptık.

SEÇİM KAMPANYASI NASIL OLACAK?
3 ay içinde bütün bu yeni adımların ve iç muhasebe uygulamalarını hemen fark edebilmek çok zor. Vatandaş bize destek verdi. Yüzde 41 oy az bir oy değil. Bu şu anlamada gelmiyor... Biz bardağın dolu tarafına bakıp da eksik tarafını ihmal edemeyiz. Bizim şimdi hedefimiz bütün bu trend içinde tekrar yüzde 50'ye doğru yükselebilir miyiz? Bugün de adaylara ayak üstü uyarılarımı yaptım. İl bazında anketlerle tek tek bütün illeri ele aldık ve değerlendirdik. Bu adımları ona göre attık. Tutumlarımızda, üslubumuzda, vizyonumuzda bir tazelenme ve canlanma hissedilecek kampanyamızda.

ALİ BABACAN'IN ADAY LİSTESİNE GİRMESİ
3 dönemlik arkadaşların hepsi çok büyük hizmetler vermiş kıymetli arakadaşlarımızdır. Hangisini alırsanız yeni bir başarı hikayesi yazar. Açık söyleyeyim. Ben 3 dönemi dolmuş arkadaşların tekrar müracaat etmesini bile gereksiz bulduğumu söyledim. Onların müracaat etmesine gerek yok, biz onları zaten müracaat etmiş gibi telakki ettik. Mesela Cemil Çiçek müracaat etmemişti. Sayın Bülent Arınç Meclis dışında kalmak istediğini açıkça ifade ettiği için bu tarz bir durum oluştu. Ama Sayın Ali Babacan'ın böyle bir açıklaması olmadı. Zayıf birtakım kaygılarla bu önemli isimleri ekibe katmamak olmazdı. Sayın Babacan bana da yer almayacağını söylemişti, her türlü katkıyı verebileceğini, mutlaka vekil olması gerekmediğini söylemişti. Ama son süreçte Sayın Babacan'a ihtiyacımız olduğunu, çok büyük katkılar verebileceğini kendisine ilettim ve kendisi de teklifimi kabul etti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE İLİŞKİSİ
Sayın Cumhurbaşkanı ile ilişkimizi 3 boyutlu olarak size aktarayım. Birincisi şahsi, ailevi ilişkimiz. Bu benim çok özen gösterdiğim ve zedelenmesini asla istemeyeceğim bir ilişkidir. Biz Sayın Erdoğan ile yeni tanışmadık. Uzun yıllardır tanışıyoruz. Bu şahsi dostluk, hayatımın en önemli dostlukları arasındadır. Herhangi bir şekilde 3. bir kişi bu şahsi ilişkiye zarar vermesine izin vermedim, vermeyeceğim. Sayın Erdoğan'ın ilk torunları Sare Hanım'ın eline doğmuştur. Kurumsal ilişkilerde sorun olsa bile şahsi ilişki farklıdır.

İkincisi 13 yılda siyasi olarak geliştirdiğimiz ilişkidir. Beni partiye Abdullah Bey'in Başbakanlığı döneminde Sayın Cumhurbaşkanı ile Sayın Gül birlikte davet ettiler. Ben partiye bir akademisyen olarak Irak Savaşı ortamında katkıda bulunmak için geldim. 7 yıl başdanışman olarak görev yaptım. Her an beraber olduk. 2007'de milletvekilliği teklifinde bulundular. Şahsi dostluğumuz her düzlemde iyi bir zemine oturdu. Yaptığım bütün görevlerde görevimin hakkını verdim. Geçen yıl ne ben ona ne de o bana Başbakanlık, Genel Başkanlık konusu aramızda geçmedi. Ama doğal süreç bizi bu noktaya getirdi.

"HOCACI-REİSÇİ YOK, BÜTÜK AK PARTİ BENİM EKİBİM"
Cumhurbaşkanı-Başbakan ilişkisine gelince... Türkiye'de kurumsal olarak yönetilmesi en zor ilişkiyi yürütüyoruz. Çünkü 12 Eylül Anayasası yürütme erkinin başındaki Başbakan ile Cumhurbaşkanlığı makamı arasında bir denge gözetti. Cumhurbaşkanı-Başbakan ilişkileri kolay yürüyen ilişkiler değildir. Bunu da en iyi bilen kişi Sayın Erdoğan'dır. Hem bizim kurucu genel başkanımız, hem de halk tarafından seçilen bir Cumhurbaşkanı. Zorluklarla karşılaşıyoruz, farklı kanaatlerimiz oluyor ama en başta saydığım iki ilişki üzerinde yürütüyoruz. Bazen farklı kanaatler beyan edilebilir. Olmalı da bunlar. Önemli olan şahsi itilaflar olmaması. Hocacı, Reisçi tabirleri tamamen üretilmiş şeylerdir. Ben hiçbir zaman siyasete böyle bakmadım. Bana ekibi yok eleştirisi yapıldı. Ben Hocacı-Reisçi yok diyorum. Bütün AK Parti benim ekibim. Ben böyle bakıyorum. Ekipçilik yapmak, partiyi fraksiyonlara böler.

'YÖNLENDİRMEYE MÜSAİT BİR SİYASETÇİ DEĞİLİM'
Sayın Cumhurbaşkanı, benim devlet yönetiminde yönlendirilen bir siyaset adamı olmadığımı, olamayacağımı da çok iyi bilir, en iyi bilen kişidir. Böyle bir şey de zaten teklif etmez. Beni tanıyanlar nasıl böyle şeyleri bana yakıştırır diye çoğu zaman sitem de ediyorum.

BEŞİR ATALAY'IN VAN'DAN ADAY GÖSTERİLMESİ
Doğu ve Güneydoğu'da halka bu süreci, en yakından takip eden kişinin anlatmasını istedik. Sayın Atalay, Van depreminde sürekli bölgedeydi. Orası için doğru isimdir. Sayın Efkan Ala'yı Bursa'dan aday gösterdik. Bursa'da yoğun bir Erzurumlu nüfusu var. Sayın Mehdi Eker, İstanbul'daki Doğu kökenli vatandaşlarımıza hitap edebilmesini istedik.

Biz barajı kalkan olarak görmedik, görmeyiz. CHP ile yaptığımız istikşafi görüşmelerde üzerinde anlaştığımız konulardan biri de barajı indirmekti. Ben HDP'nin yanlış politikalardan bahsettiğimde, kitle HDP'nin Meclis'ten çıkarılmasına yönelik slogan attı. Ben de 'Bu bizim işimiz değil, sizin işiniz' demek istedim ve 'Onları baraj altında bırakın' dedim. Bunu orada uzun uzun anlatamadım ama söylemek istediğim buydu.

HDP'Lİ KONCA'YA SERT TEPKİ
"HDP'li Bakan Konca 'Baraj altı kalırsak Türkiye bölünür' diyor. Hayır kimse Türkiye'yi bölemez!"

Hem vekil aldılar hem dağa çıktılar. Sandılar ki vakit Türkiye'yi bölme zamanı. Ama yanıldılar. Biz bunu hissettik. Sırtlarını Kuzey Irak'a verip, 80 milletvekiliyle Meclis'te tavır sergileyecekler. Çözüm süreci bu değil. Biz de birer birer bu halkaları kırıyoruz, kıracağız.

TERÖR OPERASYONLARI
30 yılın en etkin operasyonları yapıldı. 23 Temmuz'dan sonraki gece PKK'nın bilinmediğini zannettiği kampları da vuruldu. PKK'nın 452 hedefi yerle bir edildi. Şehirlerin etrafındaki tüm yerleri temizleyeceğiz. Karayılan'ın telsiz konuşmasına yansıdı: Bildiğimizi bilmedikleri yerleri de vurduk. Baskıyla oy alıp demokratik görünecekler, diğer yandan silahla hareket edecekler. Bu olmaz.

CUDİ'DE NE İŞLERİ VAR?
HDP'li vekiller Cudi Dağı'nda ne arıyor. Bunun demokratik mücadele anlamında bir anlamı vardı. Kalkan olmaya gittikleri katiller, Fırat'ı katleden kimseler. Birilerinin silahları üzerinden değil, dilleriyle konuşsunlar. Eğer HDP'liler Cudi'ye gidiyorsa, teröristlerle aynı şekilde davranmış olur.

SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI

90'lı yıllarla karşılaştırdığımızda şuandaki durumun farkı oldukça fazla. Şimdi girilemeyen bölgeler üretmek için teröristler bir taktiğe yöneldi. Cizre'nin hangi sokağında nerede, ne olduğunu tespit ediyoruz. Sivil kayıp verilmemesi için olağanüstü titizlik gösterildi. Filistin'deki fotoğraflar paylaşıldı. Bunlar yalan ve hikaye.

Talimatımız açık; Teröriste karşı sert müdahale edilecek, kendi güvenliğinizi gözeteceksiniz ve sivil halkı koruyacaksınız. Sokağa çıkma yasakları sivil halkı kısıtlamak değil. Herkes evindeyken operasyonlar noktasal olarak yapılıyor.

Varto civarındaki bütün yığınaklarını yıktırdık. Sözde şehitlik yapıyorlar. Talimatımız açık bütün bu yapılar yıkılacak.

Meclis'tesin, yerel yönetimlere daha fazla yetki istiyorsan orada savun. Bunun arkasında Türkiye'yi zaafa düşürmek isteyen odakların etkisi var 'şimdi tam vaktidir' diye. Biz o odakları da biliyoruz. Bazen rastgele vatandaşları arıyorum, şikayetleri var mı diye.

13 yıl içinde toplumsal alanda unsurlar çözüldü. Beklentimiz silahsızlanmaya gidecek yolun önünü açalım ve terör tarihe karışsındı. Bu konuda devlet karar aldı ve taktiksel değişiklikler yapmaz. Karar almıştır silahlı gruplar çekilecek diye. Bu süreçte üç seçim geçirdik. Sükunet ortamına ihtiyaç vardı. Kobani bahane edilen olaylar olana dek, sürecin rayın oturması mümkün mü diye bakıyorduk. Çözüm sürecine ivme katmaya çalıştık.

452 HEDEF YERLE BİR EDİLDİ
Şehirlerin etrafındaki tüm yerleri temizleyeceğiz. 23 Temmuz günü talimat verdim.'Artık gün gelmiştir.' Bunların iyi niyeti yok. Tek hedefleri Türkiye'yi kardeş kavgasına götürmek. 'Hazırlıklar tamam mı?' diye sordum, Hepsi ne yapacağını biliyordu. ve üçlü operasyonlar başladı. O gece saat 23'te PKK'nın Kuzey Irak'taki bilinmediği sandıkları kampları da vuruldu. 452 hedef yerle bir edildi. Telsiz konuşmaları var 'hepimizi biliyorlarmış' diye. Karayılan'ın telsiz konuşmasına da yansıdı; Bildiğimizi bilmedikleri yerleri kampları da vurduk. O günden bugüne de kararlarımızda hiçbir sapma olmadı. Hangi istihbarat örgütlerinin kuzey Irak'ta kiminle ne yaptığını biliyoruz, hedeflerini, ne konuştuklarını biliyoruz.

90'LARA DÖNEN DEVLET DEĞİL PKK
Seçimden sonra kibirle hareket etmeye kalktılar cevaplarını aldılar. 90'lara dönen devlet değil PKK. Faili meçhul cinayetler, yatırımlara saldırılar bunların hepsi PKK'da. Suriye'deki krizi Türkiye'ye ihraç etmeye kalktılar. Onların taktikleri, bizim stratejik kararlarımızla yerle bir oldu. Demokrasiden taviz verilmeyecek dedik.

HDP'NİN İKİYÜZLÜLÜĞÜ

HDP'nin ikiyüzlü tavırdan çıkması lazım. Eğer meşru bir siyasi partiyse Kandil'e sorması lazım; 'Ne için iki masum polisi uyurken şehit ettiniz?' diye."

MÜLTECİ KRİZİ
Avrupa daima reddetti. Ama şimdi görmek zorundalar. Görüyorlar vahim tabloyu. Önceden 'ölsünler' diye düşünüyorlardı. Ya da 'Türkiye nasıl olsa bakıyor' diye davranıyorlardı. Şimdi sorun kapılarına dayandı. Bir çözüm arayışı şimdi başladı. Yeni mülteci akımını engellemek lazım, var olan Suriyelilerle ilgili çalışmak lazım ve eğer Suriye'de iç barış sağlanırsa nasıl davranılacak bunları belirlemek gerekiyor."