Şike davasında sıcak gelişme

Şike davasında mahkemenin kararına savcı itiraz dilekçesi sundu.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :04 Temmuz 2012 , 00:00 Güncelleme Tarihi :04 Temmuz 2012 , 13:44
Şike davasında sıcak gelişme
Futbolda şike iddialarına ilişkin davaya bakan Cumhuriyet Savcısı Ufuk Ermertçan, karara itiraz edeceğini belirten süre tutum dilekçesini mahkemeye sundu. Savcı Ermertçan, dilekçede hangi sanıklar açısından karara itiraz edeceğini ise yazmadı.

Mahkemenin kararını açıklamasının ardından sanık avukatları mahkemeye süre tutum dilekçelerini sunarak, gerekçeli kararın açıklanmasının ardından karara itiraz edeceklerini belirtmişlerdi. Mahkemenin kararının ardından duruşmada mütalaa veren Cumhuriyet Savcısı Ufuk Ermetçan da, mahkemeye süre tutum dilekçesini sundu. Süre tutum dilekçesinde hangi sanıklar için itiraz edeceğini belirtmeyen Savcı Ermertçan'ın, mütalaada istenilen cezalardan daha az ceza alan sanıklar açısından itiraz edeceği öğrenildi.

Bu arada davanın sanıklarından futbolcu Mehmet Yıldız'ın avukatı Polat Küçük de, "şike yapmak'' suçundan 1 yıl 3 ay hapis ve 66 bin 640 lira adli para cezasına çarptırılan Yılmaz'a ilişkin verilen bu kararın temyiz edileceğini belirten süre tutum dilekçesini mahkemeye sundu. Dava kapsamında ceza alan diğer sanıkların önümüzdeki günlerde mahkemeye süre tutum dilekçelerinin verilmesi bekleniyor.

Öte yandan bir açıklama yapan Avukat Küçük, ''6222 sayılı Kanun'da geçen hükmün açıklanmasının geri bırakılması, erteleme ya da adli para cezası gibi alternatif cezalandırma yöntemlerinin kullanılamayacak hale getirilmesi Anayasa'ya aykırıdır. Bu hükümlerin iptali için gerekçeli karar açıklandıktan sonra Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunacağız" dedi.

7 ay 15 gün hapis cezası alan Ümit Karan, 1 yıl 6 ay 22 gün hapisle cezalandırılan Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz, 1 yıl 3 ay hapis alan kaleci Korcan Çelikay ve 1 yıl 15 gün hapisle cezalandırılan futbolcu İskender Alın da avukatları aracılığıyla süre tutum dilekçesi verdi.

SÜRE TUTUM (MÜDDETİ MUHAFAZA) NEDİR?

Mahkemenin verdiği karara, savcılığın ya da sanıkların 7 gün içinde itiraz etme hakkı var. Ancak mahkeme bu süre içinde gerekçeli kararı açıklamazsa, savcılık 7 gün içerisinde "müddeti muhafaza talepli" dilekçe sunar. Bu, savcılığın itiraz hakkının saklı olduğunu ve mahkemenin gerekçeli kararını beklediğini gösterir. Savcılık, mahkemenin gerekçeli kararını hazırlamasının ardından da gerekçeli olarak itiraz dilekçesini sunar. Bu dilekçede, mahkeme tarafından Yargıtay'a gönderilir.

Müddeti muhafaza dilekçesi, esas temyiz nedenlerini belirten dilekçenin (tamamlayıcı dilekçenin) verilmesinden önce, temyiz süresini kesmek için verilen ve yalnızca (temyiz etme) iradesini gösteren dilekçedir.