İlk derbinin golleri bir şairden geldi!

İlk F.Bahçe-G.Saray derbisi 17 Ocak 1909'da Papazin Çayırı'nda (Saracoğlu) oynandı. Maçı G.Saray 2-0 kazanırken goller Vatan Şairi Emin Bülent'ten gelmişti

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :18 Ekim 2014
İlk derbinin golleri bir şairden geldi!

İÇİNDEKİLER

"Garbın cebin-i zalimi affetmedim seni, Türk'üm ve düşmanım sana kalsam da bir kişi!.." Girit'teki Türklere ithaf edilmiş "Kin" adlı şiirin bu dizelerini çoğumuz biliriz.

Şairi ise Emin Bülent Serdaroğlu'dur.
İlk Galatasaray-Fenerbahçe derbisi, günümüzde Şükrü Saraçoğlu Stadyumu'nun bulunduğu Papazın Çayırı'nda 17 Ocak 1909 oynanmış ve maçı Galatasaray 2-0 kazanmıştı. İki golü de işte daha sonra "Vatan Şairi" olarak ünlenmiş Emin Bülent atmıştı.

ÇİLLİ YÜZÜYLE HATIRLANDI
Sürati ve güçlü fiziği, kızıl saçları ve çilli yüzüyle hatıralarda yerini alan Galatasaray'ın 3 numaralı kurucu üyesi olan Emin Bülent, daha sonra kendisine Serdaroğlu soyadını almıştı çünkü o Serdar-ı Ekrem yani Başkumandan Ömer Lütfi Paşa'nın torunuydu. Atatürk'ün de çok sevdiği bu şiirin yazan Emin Bülent'in aile bağları adeta yakın tarihin ünlüler geçidi gibidir.
Baba dedesi Ömer Lütfi Paşa'dan başlayalım. 1806'da Hırvastistan'da doğdu asıl adı Michel Lattas'tır. Avusturya'da Harbiye'de okurken, babasının ordudan hırsızlık gerekçesiyle atılmasına kızıp, okuldan kaçarak İstanbul'a geldi. Ömer Lütfi adını alarak Müslüman oldu. Sultan Abdülmecit henüz tahta geçmemiş bir şehzadeyken Almanca öğretmeni oldu. Osmanlı'da en yükseğe kadar çıktı. Kırım Savaşı, Karadağ İsyanı gibi kritik muharebelerde Başkumandan olarak görev yaptı. Sosyalizmin kurucuları Marx ve Engels, hiç sevmedikleri Rusya karşısındaki askerliği ve cesareti nedeniyle kendisini çok övmüşlerdir.

Özellikle Kırım Savaşı nedeniyle Avrupa basınında çok yer aldı.

İlk eşi Macar piyanist Madam Ida da Saide adını alarak Müslüman olmuştu. Saide olarak Kırım Savaşı'ndan etkilenip bestelediği marşlar halen bütün dünyada dinlenir.

TALİHSİZ KAZA...
Tek oğulları bir kaza sonucu ölünce Ömer Paşa, tekrar çocuğu olsun diye Hafız Mehmet Paşa'nın kızıyla 2. eş olarak evlenmesine Saide Hanım karşı çıktı ve boşandılar. Hafız Mehmet Paşa, Osmanlı'nın üzerine yürüyen Mısır Ordusu'na karşı Nizip'te savaş kaybeden komutandır. Ömer Paşa'nın daha sonra Suphi Paşa'nın ailesine geçen, Üsküdar'daki 272 dönümlük bahçeli köşkünün güzelliği o dönemde dillere destan olmuştur.
Mevki olarak çok parlak bir kariyer sonrası Ömer Paşa 1871'de vefat etti ve Eyüp, Bostan İskelesi'ne gömüldü. Constanty Borzecky daha sonra aldığı isimle Mustafa Celâleddin Paşa, Nazım Hikmet'in annesinin baba tarafından dedesidir. Mustafa Celâleddin Paşa, Serasker Ömer Paşa'nın kızı Safvet Hanım'la evlenir. Yani Emin Bülend Bey; Nazım Hikmet, Oktay Rifat, Ali Fuat Cebesoy'la aynı kökten gelir.
Bu kadar da değildir: Halide Nusret Zorlutuna, kızı Emine Işınsu, kardeşi İsmet Kür ve onun kızı Pınar Kür de Ömer Paşa'nın torunlarıdır.

3 DEĞİL 2 NUMARA!
Ferik İsmet Paşa
'nın Melek Hanım'la evlenen Emin Bülent Bey'in bu evlilikten bir kızı oldu; kızlarına anneannesi Sara Hanım'ın ismini veriler. Sara Hanım'ın iki oğlu oldu: Nur ve Umur. Yaşı tutan herkes Galatasaray'ın efsane basketbolcusu, aynı zamanda Çocuk Cerrahisi Profesörü olan Nur Danişmend'i hatırlar. Zamanının çok popüler basketbolcusu, dönemin starlarından olan Nur Bey, 1967 Türkiye 2. güzeli seçilen Hale Ağalday'la evlenmişti. Balkan Savaşı'na gönüllü katılan Emin Bülent, futbol sonrası İETT ve bazı kamu kuruluşlarında memurluk yaptı ve 28 Kasım 1942'de hayata veda etti. Hayatının son anlarında yanında kulübün 1 numaralı kurucusu Ali Sami Yen vardır ve Ali Sami Bey'e, kendisinin 3 numaralı değil de 2 numaralı kurucu olması gerektiğini, çünkü doğrusunun bu olduğunu söyler.

Tayfun ER