Bu altı profilden ikisinde (@kayitli ve @aykacti) profil fotoğraflarında gerçek insanlar kullanılıyor. Ancak bunlar da tamamen çalıntı.
Takipçi listesindeki 976 hesap, 1212 hesaptan oluşan bir bot kullanıcı hesaplarının parçası. Ayrıca bu hesaplar, diğer üyeleri takip eden kişiler ve botlar tarafından öne çıkarılan takipçilerle destekleniyor.
Ayrıca hesaplardaki profil fotoğrafları GAN adı verilen bir yapay zeka tekniğiyle oluşturulmuş durumda. Burada bir karmamekanizması kullanılıyor.
Böylece profil fotoğrafları toplamda 160 sahte insan yüzü, 169 sahte kedi ve 183 anime resminin karışımıyla oluşuyor. Kalan hesaplarda ise varsayılan profil fotoğraflarına yer veriliyor.
ASIL AMAÇ MANİPÜLASYON YAPMAK
Mavi tik ya da diğer adıyla onay rozeti alan hesaplar, diğer hesaplardan daha güvenli görünüyor. Dolayısıyla sahte profillerin onaylanmış olması çeşitli manipülasyon konularını gündeme getiriyor.
Facebook, Twitter ve Instagram gibi platformlar birçok kişi tarafından algı oluşturmak amacıyla kullanılıyor. Dolayısıyla 2023 seçimleri öncesinde Türkiye'de yürütülmek istenen algıya sahte hesaplarla katkıda bulunulması söz konusu olabilir.
TWİTTER MAVİ TİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Twitter'da mavi tik başvurusu yapabilmek için web ya da mobil uygulama fark etmeksizin öncelikle Ayarlar ve Gizlilik seçeneklerine tıklamak daha sonrasında Hesabın üzerinden Hesap Bilgileri bölümüyle detaylara erişmek gerekiyor. Bu noktada Twitter şifreniz isteniyor ve şifre girildiğinde detaylar Onaylanmış bölümünden görülebiliyor.
Başvuru kısmı açıksa profilinizin tanımlamasını; bağlantı paylaşımlarını ve ek görselleri Twitter'a gönderebilir onay sürecini başlatabilirsiniz. Tabii asıl karar verici mecra Twitter ve dolayısıyla başvuru yapıldıktan sonra kullanıcıların beklemekten başla yapabileceği herhangi bir şey yok.