SİBER FÜZYON MERKEZİ
Siber güvenlik alanında önemli çalışmalara imza atan STM, yaklaşık 5 yıl önce kurum bünyesinde kritik teknoloji ve bilgi varlıklarını korumak amacıyla STM Siber Füzyon Merkezi'ni hayata geçirdi. Merkez; Siber Tehdit İstihbarat Merkezi, Siber Operasyon Merkezi ve Zararlı Yazılım Analiz Laboratuvarı olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor. Milliyet'te yer alan habere göre, Siber Tehdit İstihbarat Merkezi'nde, bir siber olay meydana gelmeden önce, tehdidin istihbaratı elde edilmeye çalışılıyor. Elde edilen bilgiler, kurum ve müşterilerle paylaşılıyor, raporlamalar yapılıyor. Merkezde ayrıca, güvenlik birimlerine istihbarat verileri bildiriliyor ve saldırının başlamadan engellenmesi sağlanıyor. Operasyon Merkezi'nde ise siber olaylara anında müdahale ediliyor, Zararlı Yazılım Analiz Laboratuvarı'na analizler gönderiliyor. 7/24 görevde olan STM Siber Füzyon Merkezi'nde, saldırının hangi kaynaktan hangi kaynağa yöneldiğinin analizi yapılıyor.
Dünyada ve Türkiye'deki siber trafik bu merkezden takip ediliyor. Merkez, uluslararası zararlı yazılım paylaşım platformları ile entegre çalışıyor. Sosyal medya saldırıları için de çalışma yapılıyor. Saldırıların belli siyasi gelişmeler üzerine yapıldığına dikkat çeken yetkililer, "Örneğin Afrin Harekâtı öncesinde, bir saldırı tespit ettik ve ilgili birimlere raporladık.
Bu saldırıların komşu ülkelerden geldiğini belirledik. Son dönemde ise pandemiden dolayı, uzaktan erişim uygulamaları/görüşme/vpn uygulamalarını barındıran firma ve kurumlara yoğun saldırı olduğunu söyleyebiliriz" dedi.