FAYDALI YAĞLAR VAR
Avokado, her dem yeşil olan tropikal bir ağacının meyvesi. Halkımızın son yıllarda tanıştığı Meksika kökenli bu egzotik tat, yağ içeren ender meyvelerden biri. 1700'lü yıllarda Avrupalı denizciler 'denizci yağı' diye adlandırıp seferler sırasında bisküvilere sürüp yerlermiş bu dayanıklı meyveyi. Yağ deyince öyle hemen ürkütmesin sizi, içerdiği yağlar vücuda faydalı olan cinsten. Avokado içerisinde, hücre zarlarımız ve hormon yapımı için zaruri olan kolesterolü yükselten oleik asit gibi 'tekli doymamış' yağlar mevcut. 'Tekli doymamış yağ asidi' neden bu kadar önemli? Dünyadaki her şeyin bir kimyasal formülü var! Suyun, asitlerin, yemeğinizdeki yağın, kullandığınız şampuanın, saçınızdaki keratinin, yani her şeyin... Kimyasal formülünün yapısından ötürü tek bir doymamış karbon atomu içeren bu yağlar, güneş ışınlarına maruz kalan cilt hücrelerinin ve aynı zamanda damar etrafındaki yağların oksitlenmesini önlüyor. Bu oksitlenme damar tıkanıklığını başlatan mekanizmaların çekirdeğini oluşturduğu için çok ama çok önemli. Güneş ışınları da ilk hasarlanmayı bu oksitleme mekanizması ile oluşturuyor zaten ve erken yaşlanmadan başlıyor, DNA hasarlanması ile kansere kadar varıyor ucu…