Yanıklara destek

Güneşin kaybettirdiği nemi geri kazanmak için cildinizi kaliteli zeytinyağıyla beslemelisiniz

Giriş Tarihi :26 Temmuz 2011
Yanıklara destek
Hiçbir zaman tıbbi değerini yitirmeyeceğine emin olduğum bu mucizeyi size bir kere daha hatırlatmak istiyorum. Çünkü bu 'kıymetli' yağın kıymeti yazın daha da artıyor. Mitolojide ve botanikte 'ölümsüz ağaç' diye geçen bu tabiat mucizesinin bir tek ölüme çaresi yok adeta. Zeytin ağacına ilişkin mevcut en eski veri ise Ege Denizi'ndeki Santori Adası'nda yapılan arkeolojik çalışmalarda ortaya çıkarılan 39 bin yıllık zeytin yaprağı fosilleri. Zeytinyağı kültürünü Akdeniz'e yayan ise Giritliler.

YAĞIN KALİTESİ ÇOK ÖNEMLİ
Güneşin zararlı etkilerine karşı güneş öncesi ve güneş sonrası sürebileceğimiz bir dolu maddeden bahsettim. Nem takviyesinin, cildi nemli tutmanın ne kadar önemli olduğunu hatırlattım. Peki, cildi dıştan nemlendirmemiz ne kadar yeterli, içten de nemlendirmemiz gerekmiyor mu? Bu sorunun cevabı, kesinlikle evet! Cildimizi içten de nemlendirmemiz gerekiyor. Dıştan sürdüklerimiz yanında yediklerimiz de önemli, hele de tükettiğimiz yağın kalitesi çok önemli. Bu durum yaz ortasında daha da önem kazanıyor. Yaz aylarında sızma zeytinyağını mutfağınıza sokmanız şart! Neden mi? Okuyun... Cildimiz ve tabii ki sağlığımız için, tükettiğimiz yağın 'kalitesi' demek, 'çoklu doymamış yağ asidi' diye adlandırdığımız yağ asitlerinden ve özellikle de linoleik ve inolenik asitten zengin yağ asitlerini ve yağda eriyen vitaminler diye tabir ettiğimiz E ve A vitaminlerini bolca içermesi demek. Bu özelliklere en çok uyan yağ ise zeytinyağı. Ancak her zeytinyağı bu vasıflara uymayabiliyor tabii ki, 'sızma zeytinyağı' diye tabir edilen 'soğuk sıkma' yöntemiyle elde edilmiş ve tercihen asitlik derecesi 1 veya altında olan zeytinyağı tıbben makbul olan zeytinyağı demek. Kanserden koruyucu etkisinden tutun da yaşlanmayı geciktirici etkilerine kadar o kadar çok yararları var ki, bir kısmından daha önce bahsetmiştim bu köşede. Tüm bu etkilerinden, içeriğindeki faydalı yağ asitleri, fosfor, kükürt, kalsiyum, flor, magnezyum, A, C, E ve K vitaminleri, polifenoller başta olmak üzere kuvvetli antioksidanlar ve 'squalene' sorumlu. Zeytinyağındaki faydalı yağ asitlerinin kombinasyonunun anne sütüne çok yakın olması benim oldukça ilgimi çekmiştir. Bu içerik, güneşten yıpranan cildin yenilenmesi sırasında çok daha önem kazanır, içerdiği kuvvetli antioksidanlar da sizi güneş ışınlarının oksitleyici etkisine karşı korur.

ÇİĞ TÜKETİN
Zeytinyağını çiğ olarak tüketmeye özellikle gayret edin, salata ve zeytin soslarınızda kullanın, yemeklere de piştikten sonra ilave edin. Yüzünüzden gülümseme, yüreğinizden sevgi, mutfağınızdan zeytinyağı eksik olmasın. Sağlıkla kalın.