Ameliyat yerine ERCP

Safra kesesinde taş olup olmadığı ameliyata gerek kalmadan ERCP yöntemiyle tespit edilebiliyor...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :19 Ocak 2012
Ameliyat yerine ERCP
Safra yolları ve pankreas kanalında bulunan taşlar ve tümörler, pankreas veya safra yollarının iltihabına sebebiyet vererek ciddi hayati tehlike oluşturabilmektedir.
İşte bu tehlikeleri önceden tespit edebilmek için kullanılan yöntem olan ERCP ile ana safra kanalı, karaciğer içi dalları, safra kesesi ve pankreas kanalı görüntülenebilmektedir.
Taşlar yardımcı aletler kullanılarak çıkarılabilmekte; saptanan darlıkları gidermek amacıyla stent denen borucuklar yerleştirilebilmektedir. Kısaca bu taşların, darlıkların ve tümörlerin tanınmasına ve ameliyata gerek kalmaksızın tedavi edilmesine imkân verir. Universal Aksaray Hastanesi'nden Op.Dr.Murat Akaydın, ERCP'yi ve faydalarını anlattı:

ERCP nin diğer endoskopik işlemlerden farkı nedir?
ERCP de endoskopi deneyimi ile karaciğersafra kesesi-safra yolları ve pankreas hastalıkları konusundaki cerrahi deneyim birleşmektedir. Cerrah yıllarca açık cerrahiyle tedavi ettiği hastalıkları 2-3 mm'lik kanal ağzından girerek teşhis ve tedavi etmeye çalışmaktadır.

Bu kanal ağzının (papilla) önemi nedir?
Bu kanal ağzından sindirim işleminin devamı için gerekli olan karaciğer ve pankreas salgısı ve bazı yıkım ürünleri barsağa ulaşmaktadır.

Bu kanal hangi hastalıklar da tıkanır?
Burada karşımıza çıkan en önemli neden safra kanalı taşlarıdır. Safra kesesi taşı nedeniyle ameliyat olan hastalarda yüzde 6-15 arasında kanal taşı gözlenmektedir. Bu taşlar, safra kesesi taşıyla birlikte olabildiği gibi bu ameliyattan yıllarca sonra bile kanalda taş oluşabilmektedir. Biz kanal ağzını genişleterek içerisindeki bu taşları özel aletlerle barsağa almaktayız ve hastayı açık cerrahiden kurtarmaktayız.

Tıkanıklığa neden olan başka hastalıklar var mı?
İkinci önemli tıkanıklık nedeni ise pankreas ve safra kanalı kanserleridir. Biz bu hastalara ERCP ile kalıcı veya geçici amaçla stent denilen boruları darlığın ilerisine geçerek yerleştirmekteyiz. Burada amacımız ameliyata hazırladığımız hastaların vücut dengesini en iyi düzeyde tutmak ve sarılığın verdiği özellikle karaciğer ve böbrek hasarını azaltmaktır. Tıptaki tüm ilerlemelere karşın bu bölge kanserlerinin yaklaşık yüzde 80-85 ine şifa getiren cerrahi işlemlerde bulunamıyoruz. Bu hastalarda ise kanal çapı daha geniş olan metalik stentleri tercih etmekteyiz.


OP.DR.MURAT AKAYDIN