Bol su için

Çok fazla terleyen koroner kalp hastaları, böylece çok su kaybediyor. Bu da kanlarını koyulaştırıp ölümcül kalp krizi riskini daha da arttırıyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :21 Temmuz 2012
Bol su için
Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, koroner kalp hastalarının bol su içmesi gerektiğini söyledi ve şu uyarılarda bulundu: Koroner kalp hastalarında kan akışkanlığı çok önemli. Bu hastalara kan sulandırıcı ilaçlar veriliyor ki, kanlarının akışkanlığı artsın.
Ancak koroner kalp hastaları yaz aylarında çok fazla terledikleri için 1-2 litrelik su kayıplarında kanları koyulaşıyor ve akışkanlığı da buna bağlı olarak azalıyor. Bu da sonu ölümle sonuçlanabilen bir enfarktüse neden olabilme ihtimalini artırıyor. Bu nedenle koroner kalp hastaları aşırı sıcaklardan kesinlikle kaçınmalı ve bol bol su içmeliler. Ramazan'da su kaybına neden olan kötü bir alışkanlık da sahurda çay ve kahve tüketimidir. İdrar sökücü özelliği nedeniyle gün içinde su kaybına neden olan bu alışkanlığın iftar sonrasına bırakılması, sahurda ise su tüketilmesi gerekir.

ÖĞÜN SAYISINI AYARLAYIN
Ramazanda öğünlerin sayısının azalması metabolizmayı olumsuz etkileyebiliyor.
Bu nedenle iftarda bir çorba içildikten sonra bir süre ara verip üzerine hafif bir yemek yenmelidir. Sahurda mümkün olduğu kadar tuzlu ve tatlı olmayan doyurucu değeri olan yemekler seçilmeli. Bu şekilde Ramazan'da da üç öğün yemek yenmiş olacak ve vücut olumsuz etkilenmeyecektir.

EMEKLİLER ÖĞLENE KADAR UYUSUN!
Çalışmayan, emekli olmuş kişilerin Ramazan'da oruç tutmasında bir sıkıntı yok.
İftarlarını yapsınlar, sahura kalkıp sağlıklı beslenme kurallarına uygun bir kahvaltı yapsınlar. Sahurdan sonra hemen yatmak yerine biraz vakit geçirsinler ve öğlene karar uyusunlar. Öğleden sonraki günün en sıcak saatlerini de siesta ile geçilebilirler.
İmkanı olan insanlar için Ramazan'ı geçirmenin en kolay yolu sıcak saatleri uyku ile atlatmaktır. Çalışanlar için daha zordur...

SİGARA İÇEN KİŞİLER NELERE DİKKAT ETMELİDİR?
Ramazan'da tiryakileri bekleyen çok önemli bir tehlike var. İftara sigara içerek başlamak ya da az bir miktar yemeğin hemen ardından art arda sigara içmek. İftarla birlikte arka arkaya 3-4 sigara içimi, ciddi karbonmonoksit zehirlenmeleri ile birlikte oluşan aritmi sonucunda ani ölümlere neden olabilir. Kalp sağlığı açısından sahurda da sigara içmemek çok önemlidir. Çünkü sahurda sigara içimi sonrası hemen uykuya dalmak, kalp krizi riskini artırır.