'KALBİN UZANTISIDIR'
Çünkü fizyolojik olarak "penis kalbin uzantısıdır." Bu nedenle; kardiyoloji bölümünde muayene olan; mutsuz, kavgacı ve aşırı kilolu olan insanların mutlaka bir ürolog tarafından değerlendirilmesi gerekir. Kalbi ile ilgili sorun yaşayan orta ve üretken yaşta olan erkek hastaların bu vesile ile üroloji yönünden muayene edilerek değerlendirilmesi, hastanın bu konudaki utanma duygusunun da ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.
ANİ AĞRI KRİZ HABERCİSİ
Göğüs ağrısı ve nefes darlığı, terleme ve bulantı kalp krizinin en önemli belirtileridir. Aniden başlayan, göğüsün ön duvarında boyuna ve çeneye doğru yayılan, bazen omuz ve kolların iç kısmına vurabilen sıkışma/ baskı hissi tarzındaki ağrılar kalp krizini düşündürmelidir. Bazı durumlarda göğüs ağrısı olmadan da (özellikle şeker hastalarında) kalp krizi geçirilebilir. Soğuk terleme ile birlikte kalp çarpırtısı da olabilir. Bu şikayetler varsa hemen hastaneye gitmelisiniz.
50'Lİ YAŞLARA DİKKAT!
Kadınlarda östrojen hormonunun kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır, erkeklerde de bu görevi testosteron hormonu yerine getirmektedir. Erkekleri kalp hastalıklarından koruyan testosteron seviyesinin 50'li yaşlardan sonra düşmesi, erkekler için doğal bir seyir olarak değerlendirilmemeli, ciddi bir kalp hastalığının habercisi kabul edilerek hastanın kardiyolojik yönden takibi yapılmalıdır.
GÖBEKTEKİ YAĞI YAKIN
Erkeklerin hangi yaşta olursa olsun göbek çevresi 102 santimden fazlaysa, kan yağları kontrolü ile testosteron seviyesine bakılmalı. Göbekteki yağlar, testosteronu yıkmaktadır. Karındaki yağlar testosteron yıkımı ile artar, kolesterol ile trigliseriti yükseltir. Bu süreç, kalpdamar hastalıklarına zemin hazırlar. Hastaya küçük bir doz testosteron verildiğinde göbek çevresinde incelme gerçekleşir, kolesterolü düşer ve cinsel hayatı aktif hale geleceği için hasta, mutlu bir insan olur.
KİMLER TEHLİKE ALTINDA?
Yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon
Şeker hastalığı
Sigara kullanımı ve ailede kalp hastalığı öyküsü
Hareketsiz yaşam biçimi
Yaş (35-40 ve üzeri)
Obezite Bu 'risk faktörleri' aynı kişide ve aynı anda ne kadar çok bulunuyor ise o kişinin kalp krizi geçirme riski o kadar yüksektir.
HERKESİN TAŞIDIĞI RİSK FARKLIDIR
Aynı yaşta olsa bile her insanın kalp kirizi geçirme riski farklıdır. Bu risk düşük, orta, yüksek ve aşırı yüksek olarak derecelendirilebilir. Derecelendirme yapılırken 'risk faktörleri' adı verilen durumlar göz önünde tutulur. Yandaki faktörlerin hiçbiri olmadan da kişi kalp krizi geçirebilir.
MUTLU BY-PASS'LILAR
Birçok kalp hastası, daha güvenli bir cinsel yaşam için ameliyata karar verir. Bilinçaltında, ameliyat sonrası başarılı bir cinsel yaşam sürüleceği düşüncesi olsa da, bu durum çoğu zaman gerçekleşmez. Bu nedenle, ameliyat olan kalp hastalarının mutlaka bir üroloji uzmanına görünmesi ve gerektiğinde testosteron seviyelerinin yükseltilmesi gerekir. Hastanın ürolojik sorunları giderildiğinde cinsel yaşamı daha düzenli olacağından, kalbi de kuvvetlenir.
YARIN: HAFTADA 2 KEZ DANA 1 KEZ KUZU ETİ YEMELİSİNİZ
PROF. DR. BİNGÜR SÖNMEZ