Soğuk algınlığına iğde

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :20 Şubat 2013
Soğuk algınlığına iğde

İÇİNDEKİLER

İğde ağacının meyvesi yenebileceği gibi çiçekleri suda haşlanarak çayı yapılabilir. Soğuk algınlığı ve gripte faydalıdır. Öksürüğü ve ishali keser. Kusmayı önler. Bağırsak bozukluklarına ve idrar zorluğuna iyi gelir. Cinsel gücü arttırır. Böbreklere faydalıdır. Egzama şikayetlerini azaltır.

Kansızlığa yılan otu
Türkiye'de çokça yetişen yılan otu kökü yardımcı tedavi anlamında kullanılıyor. Yılan otu kökü ateşi düşürür, ekşime ve spazm gibi mide hastalıklarını giderir. Kansızlıkta oldukça faydalıdır. Sakinleştirici etkiye sahiptir.

İltihaplara itüzümü
İtüzümü, çiçek ve yaprakları kurutulduktan sonra sıcak suda demlenerek kullanılır. Taze yaprakları ezilerek yaraların ve basurun üzerine ağrıyı kesmesi ve iltihapları önlemesi için konabilir. Hafif uyuşturucu etkileri ile yatıştırıcı ve ağrı kesicidir. Uykusuzluğa iyi gelir. Yüksek dozları ise zehirleyebilir.

Bağırsaklara bamya
Anadolu'da yemeği sık sık yapılan bamya uzmanlara göre aynı zamanda şifalı bir bitki. Araştırmalara göre bamya, mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak sindirim sistemine yardımcı olur. Mineraller açısından da zengin bir sebze olan Bamya, halsizliğe de iyi gelir.

Bal zekayı geliştiriyor
Dini kaynaklarda da şifası hakkında yorumlar yapılan bal araştırmalara göre mucizevi bir besindir. Bal antibakteriyel özelliğiyle iyi bir koruyucudur. Öksürüğü keser, ağrıları dindirir. Damarları açar, mideye kuvvet verir. Büyüme çağındaki çocukların zeka gelişimini büyük etkisi vardır.

Nar dişleri güçlendirir
Potasyum ve demir minerali ile C vitamini açısından çok zengin bir meyve olan nar vücudu, kalbi, mideyi ve diş etlerini kuvvetlendirir. Çarpıntıyı giderir. Kanser hücrelerinin gelişmesine engel olarak, başta cilt ve prostat kanseri olmak üzere, kansere karşı vücudu korur. Yüksek tansiyonu düşürür.

Sinir sistemine ökse otu
Orta Çağ'da ökse otu, her hastalığı iyi edebilecek bir bitki olarak tanınır ve törenler eşliğinde altın bıçaklarla ağaçtan kesilirdi. Sinir yollarına iyi gelen ökse otu sara hastaları için tavsiye edilir. Damar kireçlenmesinde faydalıdır. Fazlası bilinci uyuşturur, adaleleri zayıflatır.

Mercimek kalbi koruyor
Lifli ve bol proteinli bir besin olan mercimek B vitamini, çinko ve demir açısından çok zengindir. Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur. Kalp krizi riskini azaltır. Aynı zamanda cinsel güç verir.

Gelincik uyku getirir
Gelincik bitkisinin çiçeği yatıştırıcıdır. Tadı acı olduğu şurubu yapılan gelincik, uykusuzluk çekenlere faydalıdır. Nefes darlığı, astım ve bronşite iyi gelir. Öksürüğü ve öksürüğün boğazda yaptığı gıcığı keser. Aynı zamanda yanıkları da iyileştirir.