CİNSEL GÜCÜ ARTIRICI
Araplar ünlü kahveleri 'mırraya' eklemeyi çok seviyorlar, Hintliler ise çaya... İkisine de müthiş bir aroma kazandırıyor. Ülkemizde Antep, Urfa gibi bazı yörelerde 'Hel' olarak biliniyor, 'Hemame' de bizdeki diğer bir ismi. Şimdi gelelim faydalarına... Doğu tıbbında soğuk algınlığında, enfeksiyon hastalıklarında, sindirim bozukluklarında, astımda ve bronşitte kullanımı oldukça yaygın. Birçok kanser türüne karşı koruyucu olduğun dair önemli ipuçları var. Ayrıca halk tababetinde cinsel gücü artırıcı ve yorgunluk giderici etkileri ile yer alıyor. Hem kronik yorgunluğa hem de bahar yorgunluğuna bire bir. Üstelik taşıması kolay, kullanımı da keyifli. Çantanıza atacağınız o küçücük keseler hem gün içinde tükettiğiniz çayınızı kahvenizi tatlandıracak hem de sizin enerjinizi artıracak!.
SİNDİRİME YARDIMCI
Yemeklerden hemen önce alırsanız sindirime yardımcı olur ve gaz şikayetlerini azaltır; ancak iştah açıcı özelliğini istemiyorsanız yemeklerden sonra kullanın. İçerdiği eterik maddeler nedeniyle kaynatılmaması gerekiyor. Ama hamilelerin kullanması sakıncalı.
NASIL ÖĞÜTÜLÜR, NASIL KULLANILIR?
Bu mis kokulu baharatı kahve ile de tüketmenizi tavsiye ediyorum. Türk kahvesi veya French Press için kahve içerisine öğütülmüş kakule katın. Öğütücü bulamazsanız sıcak kahveye birkaç tohum kesesi batırmak diğer yöntem. Aroması için birkaç dakika kalması bile yetiyor. Büyüleyici kokusundan istifade edebilmek için Arap göçebelerin çok pratik bir yöntemi var. Kahve fincanlarının dibine birkaç öğütülmemiş tohum bırakıyorlar ve sıcak kahveyi üzerine boşaltıyorlar.
TATLIYA TUZLUYA ATIN
Kakule, et ve bakliyat yemekleri, baharatlı pilavlar, unlu mamuller ve balık gibi tuzlu lezzetlerde de kullanılıyor. 'Kulfi' adı verilen özel dondurmaları bile yapılıyor anavatanı olan Hindistan'da. Özellikle de kahveyi aromalandırmak için kullanılıyor. 1 tatlı kaşığı kakule tohumunu ezin ve kaynar su ekleyip 5-10 dakika demleyin. Günde 3 fincana kadar tüketebilirseniz.
YARIN: ACI BİBER
UZM. DR. ELİF GÜVELOĞLU