Enerji deposu tarçın

Tarçın yorgunluğunuzu alır, enerji verir. Üstelik diyabete karşı en iyi doğal ilaçtır. Bunun yanında sindirimi de rahatlatır. Kokusu ise insana mutluluk verir

Giriş Tarihi :09 Nisan 2013
Enerji deposu tarçın

İÇİNDEKİLER

Dünya tıp tarihine baktığımızda tarçının özellikle Çin'de hem baharat hem de ilaç olarak pek kıymet gördüğü dikkat çekici. Avrupa'da ise 18. yüzyıla kadar en pahalı baharatlar arasında yerini korumuş hep. İki tip tarçın kabuğu bulunuyor: Çin ve Seylan tarçını. Görüntüleri farklı; Çin tarçını (cinnamomum cassia) kalın kabuk görüntüsünde. Seylan tarçını ise kurutulmadan önce dıştaki mantar tabakası ve altındaki tabaka (parankima) soyulduğu için sert kıvrılmış ve iç içe geçmiş ince çubuklar halinde. Her ikisine de o eşsiz aromayı veren, uçucu yağlarında bulunan 'sinnamil aldehit'. Ancak baharat olarak makbul olan Seylan tarçınının kokusu daha da güzel.

VÜCUDA DİNAMİZM VERİYOR
Bahar yorgunluğunun önemli sebeplerinden biri de bu dönemde sıkça rastlanan kan şekeri dalgalanmaları. Tarçın kabuklarında 'MHCP' adlı bir madde var ki yapılan deneylerde, pankreastan salgılanıp kan şekerimizi düzenleyen 'insülin' hormonu gibi etki ettiği gözlemlendi. Beslenme sonrası bağırsaklardan kana karışan şekerlerin kan dolaşımı içinde kalmayıp hücrelerin içine geçişini artırıyor. Böylece hücreler şekeri rahat rahat kullanıp normal metabolik fonksiyonlarını devam ettiriyorlar, yani açlığımız 'hücre düzeyinde' giderilmiş ve daha da önemlisi hücre düzeyinde bir 'enerji artışı' sağlanmış oluyor. Bu da kendimizi daha iyi daha dinamik hissetmemizi sağlıyor. Ayrıca tarçın, bağırsaklardan şekerin kan dolaşımına birden emilmesini engelliyor ve kan şekerinin yavaş yavaş yükselmesini sağlıyor, bu da özellikle bahar aylarında görülen yemek sonrası halsiz, yorgun ve uykuya meyilli hissetmenin önüne geçiyor. Tarçının faydaları bunlarla da sınırlı değil. Sindirim salgılarını kamçılayıcı etkisi var. Bu da onu yemek sonrası ideal kılan başka bir özellik. Yemek sonrası alımının bir diğer avantajı da yemeklerle alınan 'kötü kolesterol' ü bir miktar bloke etmesi.

KENDİNİZİ İYİ HİSSETTİRİYOR
Tarçın'ın canlandırıcı gücünden istifade etmeniz ve enerji seviyenizi yükseltmeniz için illa ki onu yemeniz veya içmeniz de gerekmiyor. Kokusunun bile 'mood' yani duygu durumunuzu düzeltip, size kendinizi daha iyi hissettirici etkisi var. Doğal materyalden üretilmiş güzel bir tarçın kokulu mum yakın ve keyfini sürün o büyülü kokunun, doğaya güvenin, sağlıklı ve mutlu kalın.

ŞİFALI TARİF
İşte basit ve şifalı bir tarif; bir porselen demliğe 1 çorba kaşığı yeşil çay ve 2 çubuk kabuk tarçın ekleyin, çaydanlıktaki su kaynayınca demliğe boşaltıp, aşağıdaki suyun buharı ile 10 dakika demlenmesine izin verin, sonra afiyetle içebilirsiniz çayınızı. Şeker veya bal eklemeyin, tarçının kendine has tatlımsı aroması geçecektir çaya.

AZI KARAR FAZLASI ZARAR
Tarçına karşı allerjiniz veya daha sık görüleni ise, 'intoleransınız' olabilir ender de olsa, dikkat edin. Bir fincan tarçın çayı hazırlayın ve içmeden önce bir parça pamuğu bu çaya batırıp yüzünüzün bir bölgesine sürün, 10-15 dakika sonra kızarıklık oluşuyorsa, tarçına karşı bir aşırı duyarlılığınız var demektir. Bu testi yapmadan içseydiniz biraz karın ağrısı veya çözemediğiniz bir gaz problemi ile karşılaşabilirdiniz. Unutmayın, tarçının fazlası karaciğeri etkileyebiliyor. Bu nedenle kararında kullanmak gerek.

NASIL KULLANILIR?
Peki, nasıl kullanacağız bu kıymetli kabukları? En yaygın kullanımı kabukların toz hale getirilip baharat olarak tüketim şeklinde olsa da ben kabuk halinde porselen demlikte çay gibi demlenerek içilmesini de öneriyorum. Tarçının, kan şekeri oynamaları üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle, tatlılarda kullanımının kıymeti tartışılmaz, ancak onu tatlıların dışında yemeklerde de kullanma alışkanlığını edinin. Ararsanız, tarçın kullanılarak yapılmış bir sürü pilav, dolma ve çorba tarifi bulacaksınız. Ama yine de damak tadımı değiştiremem diyorsanız, yemek sonrası birkaç tarçın kabuğu ile isterseniz sade isterseniz de yeşil çaya karıştırarak güzel bir çay demleyip afiyetle için.

YARIN: Zencefil