Kanser engel değil

Rahim ağzı kanserinden aşıyla korunulabileceğini söyleyen Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, 'Erken tanı ile tedavisi yapılan kadınlar çocuk sahibi olabilir' dedi

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :10 Mayıs 2013
Kanser engel değil
Ülkemizde sıklıkla görülen rahim kanserine karşı kadınlara önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, merak edilen soruları şöyle yanıtlıyor:

PAP smear testi ne sıklıkla yapılmalı?
Kadınların rahim ağzından hücre alınması ve incelenmesi diye özetleyebileceğimiz PAP smear testi hiçbir sorunu olmayan kadınlarda yılda bir kez, sorun çıkanlarda 6 ayda bir veya doktorun tercihine göre daha sık yapılabilir.

İnce yayma tekniği nedir?
PAP smear testini genellikle rahim ağzındaki hücrelerin bakılması diye anlatmıştık. Bu hücrelerin arasında orada olmaması gereken iltihap hücreleri, akıntı parçaları ve kan gibi şeyler görülmektedir ki, bu bazen teşhisi güçleştirmektedir. Bunun için son zamanlarda ince yayma tekniği ortaya çıkmıştır. Bu teknikte alınan hücreler bir sıvıya konmakta ve bu sıvıda çevrilerek temizlendikten sonra bir takım filtrelerden geçirilip sadece kanser olması muhtemel hücreler ayıklanmakta ve sadece bunlara bakılmaktadır.

Teşhisi kolaylaştırır mı?
Elbette. Ortam daha temiz ve bir takım yabancı maddelerden ayıklandığı için teşhis çok daha kolay olmakta ve teşhiste aynı zamanda bilgisayarlardan da yararlanılmaktadır. İnce yayma tekniği ile PAP smear testine güven çok ciddi bir şekilde artmıştır. Aynı zamanda ince yayma tekniği ile kişideki HPV virüsünün de var olması durumunda bunun kanser yapan tür olup olmadığı ile ilgili özel bir test de yapılabilmektedir. Bu test standart PAP smear testinde yapılamamaktadır.

Rahim ağzı kanseri olan biri çocuk sahibi olabilir mi?
Rahim ağzı kanseri erken tanınmış ise ve tamamen tedavi sağlanmışsa çocuk sahibi olmaya doktor kontrolünde izin verilebilir.

Hamileyken rahim ağzı kanseri olunur mu?
Evet olunabilir. Bu nedenle hamileliğin özellikle ilk dönemlerinde vajinal sıvı alınarak kontrol edilmelidir.

Bu durumda çocuk nasıl etkilenir?
Hamileyken ortaya çıkan kanserin çocuğa bir zararı yoktur. Ancak gebelik süresince geç kalınacağı ve takip zor olacağı için anne hayatını ciddi tehlikeye atar.

YARIN: CİNSELLİĞİ NASIL ETKİLER?

BURÇİN GÖKTAN