BRCA-2 testi hem meme kanseri hem de yumurtalık kanserinin ailesel olup olmadığını bize bildirmektedir. BRCA-2'nin pozitif olması durumunda da yumurtalık kanseri ile ilgili aynı yakınlık söz konusudur. Bu grupta da genellikle doğum kontrol hapı kullanma gibi yumurtalık kanserini önleyici tedbirlere başvurmak uygun olabilir ve kişinin kendi ailesini tamamlayıp da menopoza yakın yaşa geldiği zaman da her iki yumurtalığın alınarak bu kanserden hayat boyu kurtulması dahi düşünülebilir.
* Bu testin psikolojik etkileri var mıdır? Neden?
BRCA-2 testinin yapılması ve pozitif bulunması durumunda bu testi yaptıran kişilerde psikolojik sıkıntıya, depresyona ve ölüm korkusuna yol açabilir. Bu yüzden testler yapılmadan kişi ile detaylı konuşup pozitif çıkması durumunda tutulacak yol detaylı bir şekilde anlatılmalıdır.
* Bu testin doğruluk oranı nedir?
BRCA-2'nin pozitif çıkması durumunda kişilerde bu kansere yakalanma şansı hemen hemen yüzde 50'lere yaklaşmaktadır.
* Bir kadının rahminin olmaması ne derece kadının vücudunu etkiler? Vücuda zararı var mıdır?
Kadında rahim alınıp yumurtalıklar bırakıldığı zaman menopoz yaşı etkilenmemektedir ve kişi menopoza girmez. Rahmin olmaması durumunda kişi adet olmaz ama bütün hormonları aynı şekilde faaldir. Rahmin alınmasının dolayısı ile menopoz yaşına veya cinsel hayata hiçbir etkisi yoktur. Eşin cinsellikten aldığı hazzı etkilemez ve vücuda bir zararı yoktur.
YARIN: RAHMi ALMANIN ETKiLERi
BURÇİN GÖKTAN