Kan şekeri düzeyinin diyabeti olmayan bireylerin referans aralıklarına getirilebilmesi için ilk adım yaşam değişikliğidir. Bunun için ilk dersimiz kişilere düzenli olarak üç ana ve üç ara öğün tüketmelerini öğretmek. Şeker dalgalanmalarını düzene sokacak doğru besin kombinasyonları, başarının mihenk taşıdır.
KEPEKLİ EKMEK
Beyazlaştırılmış ve basit şeker içeren gıdalardan herkesin uzak durması gerekiyor. Bu nedenle saflaştırılmış besinlerden çok kepekli ekmek, tam tahıl ekmeği, çavdar ekmeği, kepekli pirinç, kepekli makarna, bulgur, kuru fasulye, mercimek, nohut, soya fasulyesi, iç bakla, elma, armut, portakal, şeftali tüketmelisiniz.
NE YAPMAK GEREKİYOR?
KAN şekerini yavaş yükselten besinleri tercih edin.
BESLENME saatlerini düzene oturtun. Biyolojik ritmin oturması özellikle insülin kullanan bireylerde çok önemli.
BOL miktarda lifli gıda (sebze, meyve, baklagiller) tüketin.
DİYABETTE yasak meyve yoktur ancak miktar, diyetisyen tarafından ayarlanmalıdır.
KAN şekerinin düştüğü özellikle ikindi saatlerinde dengeli öğünler tüketin.
Bunun için önerilerimiz şeker katkısız meyveli yoğurtlar, üçgen sandviçler, süt veya yoğurt ve light bisküvilerdir.
Protein ve yağ besinlerin mideden boşalımını geciktireceğinden bu besinlerin glisemik yanıtları da düşük olur. Bunun için meyvenizin yanında mutlaka light süt veya yoğurt da tüketmelisiniz.
BİTKİ çayları özellikle çubuk tarçın, karanfil eklenmiş elma veya ıhlamur çaylarını özellikle aç karna tüketmek, ara öğünlerde siyah çay veya kahve yerine kullanmak faydalı olacaktır.
TATLI alternatifi olarak tatlandırıcılarla hazırlanmış sütlü tatlılar ya da light bisküviler tercih edilmelidir.
YARIN: ZEKAYI GELİŞTİREN BESİNLER
TAYLAN KÜMELİ