Mutluğun formülü üzüm

Bazı yiyecekler doğal antidepresan özelliği taşıyor. Üzüm, bal ve çilek gibi besinler mutluluğun kapısını aralıyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :02 Temmuz 2013
Mutluğun formülü üzüm

İÇİNDEKİLER

Mutlu olmak kolay değil' diyorsanız, yanılıyorsunuz! Çünkü bazı besinler, mutluluk hormonu olan "serotonin" içerir. Bu mutluluk hormonu, kişiyi neşelendirir. Stres atmaya yardımcı olan ve "antidepresan" etkisi yapan besinler ise şunlardır:

BAL: İyi bir şeker kaynağı olan bal, içerdiği kimyasallarla depresyonu önler. Ayrıca şeker gibi vücutta yağ yapmaz ve damarlara etki etmez. Çok iyi bir enerji kaynağıdır. Besleyici değeri çok yüksek olan Bal, kansızlar için kan deposudur. Vücuda ve gözlere kuvvet verir.

DONDURMA: Çok yenilirse şişmanlatıyor, az yenilirse mutluluğa mutluluk katıyor. Yaşlanmayı önlüyor. A, C, D, E vitamini içeriyor. Çocukların sağlıklı büyümesi ve kemik erimesi sorunu olan kişiler için büyük önem taşıyor. Beslenme uzmanları dört mevsim tüketilmesini öneriyor.

ÇİLEK: C vitamini deposu çilek, bütün salgı bezlerini çalıştırarak vücuda gençlik ve kuvvet kazandırır.
Yüksek tansiyonu düşürür, damarları temizler. Lezzetiyle, rengiyle ve kokusuyla pozitif bir etki yapar.

MUZ: Kokusuyla bile mutluluk taşıyan tam bir endorphin deposudur. Kendinizi, güçsüz ve sinirli mi hissediyorsunuz, hemen bir muz yiyin. Kalsiyum ve magnezyum içeren bu meyve strese karşı etkilidir.

ÜZÜM: Kırmızı ve beyaz üzüm yiyen herkes gülücükler saçar. Üzümde yüzde 20 oranında direkt olarak kana karışan şeker vardır. Bedenen ve zihnen çalışanlar için iyi bir gıdadır. Üzümdeki bol demir kan yapar. Yüz ve boyuna taze üzüm suyu sürülüp 10 dakika sonra yıkanırsa cilt canlanır.

PORTAKAL: C ve B vitamini açısından zengin olan portakal, insana dinamizm veriyor. İnce ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlar. Vücuttaki direnci artırır. Kanın temizlenmesine yardımcı olur. Hazmı kolaylaştırır.

ÇİKOLATA: Stresin bir numaralı düşmanıdır. Kendinizi kötü hissediyorsanız hemen bir parça çikolata yiyin. Bir parça yemek yeterli, mutluluk hormonu "seratonin" anında beyinde dolaşıma çıkıyor. Çikolatanın içerdiği "penilatilmanın" insanı bulutlara çıkarıyor. Çikolatada, yeşil çay ve sebze meyvelerde bulunan "flavonoid" adlı madde bol miktarda vardır. Bu madde kanı sulandırıyor, kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Tıpkı aspirin gibi kanda pıhtılaşmanın önüne geçiyor.
Düzenli tüketenlerin ölüm riski yüzde 30 azalıyor.

MAKARNA: Çok ağır soslarda yenilmediği sürece enerji veren ve mutlu eden besinler arasında yer alıyor. EKMEK: Özellikle buğday ekmeği sıkıntıları unutturuyor.

FISTIK: Roma İmparatorluğu'nda "Tanrı yiyeceği" olarak adlandırılan fıstık, kolesterolü düşürürüyor ve kalp krizi riskini azaltıyor. Stres attırıyor ve kişinin depresyondan çıkmasına yardımcı oluyor. Tuzsuz olanından her gün 10-15 adet yenilebilir.

SUSAM: Dar gelirlilerin baş tacı olan simit, mutluluğa giden yolda önemli bir yere sahiptir.