EKMEKSİZ ÖĞÜN GEÇİRMEYİN
Neler yediğinizi kontrol edin. Ne kadar süre aç kalıyorsunuz belirleyin. En çok ne yedikten sonra acıkıyorsunuz not alın. Hangi saat aralığında dayanılmaz açlık veya tatlı ihtiyacı duyduğunuzu belirleyin. En çok ne yemek sizi tok tutuyor not alın. Protein tüketmeye özen gösterin. Ekmeksiz öğün geçirmeyin. Sebzeleri yoğurtsuz tüketmeyin. Meyvenin yanına yoğurt /süt / ayran ekleyin. Diyet bile olsa bisküvilerde abartıya kaçmayın. Kavrulmamış (çiğ) badem tüketin. Salatalara mutlaka bir miktar da olsa yağ ve sirke ekleyin. Son lokmanızı proteinle bitirin. İkindi ve gece öğünlerine dikkat edin. Gece yatmadan önce mutlaka süt veya yoğurt tüketin.
DOĞRU MEYVEYİ SEÇİN
Muz, incir, üzüm, karpuz yerine: Erik, armut, şeftali. Beyaz ekmek yerine: Tam buğday ekmek. Pirinç pilavı yerine: Bulgur veya esmer pirinçle yapılan pilav. Patates yerine: Diğer sebzeler. Yağlı süt ürünleri yerine: Orta veya az yağlı süt ürünleri.
YÜKSELTMEK DE DÜŞÜRMEK DE KÖTÜ
Uzun süren açlıklardan sonra 'yemeğe saldırdım' ya da 'deli gibi yemek yedim' gibi sözler, kan şekerinin ne kadar fazla düştüğünün ve ne kadar uzun bir açlık geçirildiğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor. Birden yemek yenildiğinde hızla yükselen kan şekeri ve bol miktarda salgılanan insülinin zamanla karın bölgesinde ve kollarda birikimler yapmaya başlıyor. Kan şekerinin ani yükselmesi de düşmesi kadar vücudu olumsuz etkiliyor.