Yediğimiz gıdaların hazmını sağlayan safra kesesinde oluşan taşlar
, önlem alınmadığında sarılık ve safra yolunda tıkanıklıklara neden oluyor. Özellikle kadınlarda daha sık rastlanan taşlar, genellikle belirti vermiyor.
Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan şöyle konuşuyor:
"Safra kesesi karaciğerin ürettiği safrayı depo eder ve yemek yendiği zaman bu safranın ince bağırsağın ilk kısmına atılmasını sağlar ve
hazım işlemini başlatır. Safra asitleri azaldığı zaman safra kesesindeki
taş miktarı artar. Bu taşlar tıkanıklıklara ve sarılıklara yol açabilir. "Safra taşlarının 20 ila 60 yaş arasında daha sık görüldüğünü belirten
Prof. Dr. Mocan, safra kesesi taşlarıyla ilgili şu uyarılarda bulunuyor: Safra kesesindeki taşlar, safra yolu kanallarını tıkayarak alınan gıdaların emilimimi zorlaştırır. Bu nedenle
kızartmalardan, ağır soslardan, tavuk ve hindi derileri gibi hazmı zor olan gıdalardan uzak durun. Ayrıca etleri pişirmeden önce yağlı bölümlerini iyice ayırın.
Öğün araları uzarsa safra koyulaşarak keseye zarar verir. Bu nedenle sık aralıklarla yemek yiyin. Kabızlık varsa
bol posalı yiyecekler ve bol sıvı tüketin. Beslenme programınıza
kuru kayısı, şeftali, kabak, yoğurt, balık, mantar, muz gibi potasyumdan zengin gıdalar ekleyin.
Diken üzümü, sarı çalı, dul avrat otu çayları da safra kesesini koruyucu etkisi vardır, taşların azalmasına yardımcı olur. Taş oluşumu riskini azaltmak için
C vitamini içeren
sebze-meyveleri bol bol tüketin.
Radika otu çayı da safra kesesi taşlarından korunmaya yardımcı olur.