20'lik dişler ağız kokusu yapıyor

Sıkça sorun yaratan 20'lik dişlerin ağız kokusuna neden olduğu bildirildi. Diş Hekimi Buyan, uyarıda bulundu: "Sıkıntı yaratan bu dişler mutlaka çekilmeli."

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :22 Şubat 2015
20’lik dişler ağız kokusu yapıyor
7 yaşında başlayıp, 25 yaşına kadar oluşumunu tamamlayan 20 yaş dişleri sosyal yaşamı olumsuz etkileyebiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Diş Hekimi Dr. Bertan Buyan, "9 yaşında tomurcuk halinde olan 20'lik dişlerin, 16 yaşında kök oluşumu kısmi olarak tamamlanır. Bu dönemden itibaren 20 yaş dişi kendine ağız içerisinde bir yer arayışına başlar" diyor. Kendine yer bulamayan dişin umutsuzca farklı bir yöne doğru çıkış yolu yaratmaya çabaladığını aktaran Diş Hekimi Buyar, "Uygun bir çıkış yolu bulamayan 20 yaş dişi problemleri ise bu sırada ortaya çıkar ve müdahale edilmediği müddetçe istikrarlı bir şekilde sorun yaratmaya devam eder" şeklinde konuşuyor. Diş Hekimi Buyan, 20 yaş dişlerini şöyle anlatıyor...
20 yaş dişleri neden normal seyirde süremezler?
1) Diş genişliğinin fazla, fakat çenedeki genişliğinin az olması.
2) Dişin sürmesi sırasında anatomik veya patolojik farklı bir engel ile karşılaşması.
3) Kuron ve kök malformasyonları.
4) Kalıtsal etkenler.
5) Uzun süreli kronik iltihaplanmalar.
6) Yandaki dişin yapı veya dizi bozukluğu nedeniyle oluşturduğu baskı.

Hangi 20 yaş dişi çekilmeli?
Şüphesiz ki her 20 yaş dişi çekilmemelidir. Sorun yaratan veya sorun yaratabilecek 20 yaş dişleri ise çekilmelidir. Ne yazık ki 20 yaş dişleri çoğunlukla sorun yaratır.

20 yaş dişleri hangi sorunlara yol açabilirler?
1) 20 yaş dişlerinin en sık yol açtığı sorun yarı gömük pozisyonda iken üzerini kısmi olarak örten yumuşak dokunun enfekte olmasıdır.
2) Diş eti ve kemik dokusunda enfeksiyona yol açarak dişe zarar verebilir.
3) Zaman zaman öndeki 2.büyük azı dişine yaslanarak çürüğe neden olur. 4
) Özellikle dişsiz ağızlarda protez kullanımını engeller.
5) Kistik veya tümoral oluşuma neden olabilir. 6) Ortodontik tedavinin başarısını olumsuz etkiler. 7) Atipik ağız kokularının nedeni sıklıkla 20 yaş dişleridir.

LOKAL ANESTEZİ İLE AĞRISIZ...
20 yaş dişi çekimi ağrılı bir işlem midir?
Uygun ve doğru lokal anestezi ile 20 yaş dişi çekimi sırasında ağrı duymazsınız. Diş çekiminden korkan ve diş hekimi fobisi olan hastalarımıza ise sedasyon veya genel anestezi altında bu işlemi uygulayabilmekteyiz. Bu sayede hastalar işleme dair hiçbir şey hatırlamamakta ve konforlu bir cerrahi hizmeti almış olmaktalar.

BUZ TATBİKİ YAPILMALI...
20 yaş dişi çekimi sonrası ne yapalım?
Doktorunuzun verdiği reçeteyi uygulamanız çok önemlidir. Bu reçete uygulanarak olabilecek ağrının önüne geçilebilir. Eğer cerrahi bir çekim gerçekleşmiş ise ilk gün buz tatbiki yapılması faydalı olur. İşlem sonrası özellikle ilk gün çok sıcak olmayan yiyecekler tüketilmesi, ağız çalkalama ve tükürme gibi hareketlerden kaçınılmalıdır.