Mesleğine göre beslen!

Zamanımızın büyük bir kısmını geçirdiğimiz iş saatlerinde beslenme önemli rol oynuyor. Oturarak çalışanlar adaçayı, seyahat edenler meyve, uzun toplantılarda ise çiğ sebzeler tüketmek gerekiyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :01 Mayıs 2015
Mesleğine göre beslen!

İÇİNDEKİLER

Hayatımızın büyük bir bölümünü geçirdiğimiz iş hayatında beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Yaşamımızda edindiğimiz meslek seçimine göre beslenmek rahatsızlıklara karşı koruma sağlıyor. Sağlıklı ve dinç bir bedenin sırrı ise yediklerimize dikkat etmekten geçiyor. Uzmanlar, oturarak çalışanlara, sık seyahat edenlere, uzun süre toplantı yapan ve diğer meslek gruplarına göre şöyle beslenme önerileri sunuyor...

OTURANLARA ADAÇAYI
Banka memuru, mali müşavir gibi kalori harcaması daha düşük olan grup çalışanlarının kalori alımlarının da daha düşük olması gerekmektedir. Az az, sık sık beslenerek günlük almaları gereken kalori miktarını tamamlamaları uygun olacaktır. Salata ve protein içeren bir besin kişiyi uzun süre tok tutacak, atıştırmaları engelleyecek ve öğleden sonra daha verimli çalışmayı sağlayacaktır. Çay, kahve, meşrubat tarzı içecekleri tüketmek yerine masalarına bir sürahi su almaları ve bol bol tüketmeleri gerekmektedir. Çay ve kahve yerine ise bitki çayları tercih edilmelidir. Özellikle stresi azalttığı için rezene, bağışıklık sistemi içinse adaçayı, ıhlamur önerilmektedir.

SEYAHAT EDENLERE MEYVE
Düzensiz öğün alışkanlığı, egzersize zaman ayıramama, dengeli beslenme güçlüğü, saat farkı kaynaklı öğün düzensizliği, su tüketiminde eksiklik gibi problemlerin sık yaşandığı gazeteciler ya da uluslararası ticaretle uğraşan kişiler yanlarında metabolizmayı hızlandırmak ve yeterli beslenebilmek için 2-3 saatte bir tüketebilecekleri besinler taşıyabilirler. Yağsız kraker ile ayran, kuru kayısı, ceviz veya badem, 1 meyve, 1 avuç leblebi, yarım simit ile peynir, yağsız tost ve ayran her yerde bulabilecek ve taşınabilecek pratik besinlerdir. Sık seyahat etmek zorunda olan kişiler kilolarını korumak ve sağlıklı beslenmek için az ve sık yemek zorundadırlar.

AYNI POZİSYONDA OTURANLAR
Hareketsizlik sebebiyle kilo alımında artış görünen bu grup çalışanlarının posa zengini, sindirimi kolay, düşük kalorili besinleri tercih etmeleri gerekmektedir. Diyetin lif oranını artırmak için tam buğday, tam çavdar ve kepekli ürünler ile sebze, kabuğu ile yenebilen meyve ve kuru baklagillere yer verilmelidir.

SÜREKLİ YÜRÜYENLER
Tıbbi satış mümessilleri gibi kalori harcaması daha yüksek olan grup çalışanlarının yeterli ve dengeli beslenme konusunda daha dikkatli olmaları ve yeterli oranda sıvı tüketmeleri gerekmektedir.