Boğaz ağrısına 'acı'mayın !

Soğuk algınlığı, anjin, bademcik iltihabı gibi nedenlerle ortaya çıkan boğaz ağrısında imdada doğal yöntemler yetişiyor. Uzmanlar, can yakan bu rahatsızlığa karşı kırmızı acı toz biberi öneriyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :02 Mart 2016
Boğaz ağrısına ’acı’mayın !

İÇİNDEKİLER

Boğaz ağrısı çok rahatsız edicidir ve verdiği sıkıntı nedeniyle can yakar. Yutkunurken veya nefes alırken şiddetli bir ağrı hissettiğinizde genel sağlığınız kötüleşir. Bu ağrı bir soğuk algınlığının, örneğin boğaz anjininin başlangıcı olabilir. Boğaz ağrınızı hızlı ve etkili bir şekilde iyileştirmek için doğal çözümler fayda sağlıyor. Tedavi edilmediğinde bakteriyel enfeksiyonlara neden olabilen boğaz ağrısına burun akıntısı, tıkanıklık eşlik ettiğinde nezle, grip ya da sinüzit başlamış olabilir. Bakteri kaynaklı boğaz enfeksiyonu yani bademcik iltihabı, faranjit gibi durumlarda da boğaz ağrısı yaşanır. Ağrının 2 günden uzun sürmesi halinde mutlaka doktora gidilmesini öneren uzmanlar, evde yapılacak pratik çözüm önerilerini şöyle sıralıyor...

DOĞAL YÖNTEMLER

KIRMIZI BİBER:
Yarım çay kaşığı kırmızı biberi yarım fincan sıcak suyla karıştırıp günde birkaç kez gargara yapın. Kullandığınız kırmızı biber miktarına dikkat edin, çünkü bu oldukça kuvvetli ve acıdır.

ELMA SİRKESİ: 2 çorba kaşığı elma sirkesini bir fincan sıcak suyla karıştırın. Bunun biraz soğumasına izin verin ve saatte bir kere gargara yapın.

ZENCEFİL ÇAYI:
Etkili olabilmesi için zencefilin taze ve öğütülmüş olması gerekir. Her fincan kaynar su başına 3 çay kaşığı zencefil ekleyin. 5 dakika bekletin ve bir poşet çay ya da bir çorba kaşığı bal ekleyip için.

BAL VE LİMON ÇAYI: Bu çay en popüler seçeneklerden biridir ve hazırlaması oldukça kolaydır. Sadece bir fincan kaynar suya 2 çorba kaşığı bal ve bir limon suyu ilave edin. Karışıma sıradan bir poşet çay ekledikten sonra bir süre soğumasına izin verin ve yavaş yavaş için.

MEYAN KÖKÜ ÇAYI: Bu çayı her bir fincan su başına bir veya iki adet meyan kökü parçası kullanarak hazırlayıp yudumlayın. Bir diğer fikir, meyan kökü içeren çay poşetleri hazırlamak, hatta kökün tükürüğünüzle karışmasını sağlamak için bir miktar çiğnemektir. Bu boğazınıza iyi gelecektir. Bunu kullanırken dikkatli olmanız önerilir, çünkü çok fazla tüketmeniz durumunda kan basıncını yükseltebilir. Hamile kadınlar ve hipertansiyon hastalarına önerilmez.

KARANFİL: Yutkunurken hissettiğiniz ağrıyı yatıştırmak için birkaç adet karanfil çiğneyebilirsiniz. Karanfil ayrıca hemen hemen her tür enfeksiyonla mücadele etmeye yardımcı olacağı için, bununla gargara da yapabilirsiniz.

KARBONAT-TUZ: Yarım çorba kaşığı karbonatla yarım çorba kaşığı tuzu yarım fincan ılık suda karıştırın. Bu karışımla günde birkaç kez gargara yapın.

PAPATYA ÇAYI: Diğer özelliklerinin yanı sıra, bu çay boğaz ağrısına da iyi gelir. Bu sizi rahatlatır, mide ağrılarına iyi gelir ve soğuk günlerde içinizi ısıtıp hastalıklardan korur.

YEŞİL ÇAY: Doğal olarak enfeksiyonlarla savaştığı bilinen yeşil çay boğaz ağrısında da etkilidir. Boğazınıza yerleşen herhangi bir bakteriyi öldürmek için yeşil çay demleyin, bir yudum ağzınıza alın ve gargara yapın.

KEKİK ÇAYI: Boğaz ağrısını neredeyse hemen hafifletir. Bir fincan kaynar suya 1 yemek kaşığı kuru kekik ilave edin. Süzdükten sonra soğutup gargara yapın.

SOĞAN: Dilimlenmiş soğanı yarım litre suya katın. 3 çorba kaşığı şeker koyup 12 saat bekletin. Ağrı geçene kadar 2 saatte bir fincan için.

DOMATES SUYU: Boğaz ağrınızın geçici olarak iyileşmesi için sıcak suyun içine ekleyeceğiniz yarım bardak domates suyu ve 10 damla acı biber sosu karışımıyla gargara yapın. Likopenin antioksidan özellikleri boğaz ağrınızın daha hızlı iyileşmesine yardım edebilir

SEBZE SUYUNU İHMAL ETMEYİN
SEBZE
çorbası da boğaz ağrısını kesmekte etkili oluyor. 2 adet havuç, 4 adet kereviz sapı, 1 diş sarımsak ve 1/4 rezeneyle bir sebze suyu hazırlayabilirsiniz. Tüm malzemeleri blendırda iyice karıştırın ve günde iki kere için. Ayrıca bir avuç maydanoz, 1 adet soğan ve 1 diş sarımsağı yıkayıp dilimledikten sonra macun kıvamına getirinceye kadar blendırdan geçirip günde 1 bardak içebilirsiniz.