Sıcak yüzüne kanma kansere yakalanma

Güneş kendini göstermeye başladı, tatil planları hızlandı. Prof. Dr. Sibel Alper, sıcak tehlikenin büyüklüğüne dikkat çekerek, ‘Cilt kanseri artıyor. Çocuklukta bir kez bile güneş yanığı geçirenlerin ileri yaşlarda kanser olma ihtimali 3 kat fazla’ diye uyardı

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :17 Nisan 2016
Sıcak yüzüne kanma kansere yakalanma
BAHARLA birlikte yavaş yavaş yüzünü göstermeye başlayan güneş sanıldığı gibi dost değil! Ozon tabakasının incelmesiyle UVA ve UVB ışınlarının ciltte büyük hasarlara yol açtığını söyleyen İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Dermatoloji Kliniği'nden Prof. Dr. Sibel Alper, "Türkiye'de tüm kanserler arasında deri kanserleri yüzde 16.67 ile 4'üncü sıradadır. Her 5 kişiden 1'i yaşam süresi içinde deri kanseri tanısı alacaktır. İleri yaşlarda, özellikle 65 yaş üstünde deri kanserine daha sık rastlanır" dedi. Güneş ışını hasarının çocukluk çağından itibaren başladığını belirten Prof. Dr. Sibel Alper, "Çocuklukta bir kez bile güneş yanığı geçirmek, ileri yaşlarda deri kanseri riskini 3 kat arttırıyor" şeklinde konuştu. Prof. Dr. Alper, şu uyarılarda bulundu.

MELANOMA DİKKAT!
"Yaşamı en çok tehdit eden deri kanseri tipi melanomdur. Herkeste görülebilir. Beyaz tenli, açık renk gözlü, kızıl saçlılar, çocukluğunda ağır güneş yanıkları geçirenler, ailesinde deri kanseri öyküsü olanlar, organ nakli geçirenler, uzun süre korunmasız güneş altında kalanlar ve solaryuma girenler risk altındadırlar.

BEN TAKİBİ
Vücutta yeni çıkan veya doğuştan olan bir benin renk, ebat veya şekil değiştirmesi, kanaması, büyümesi, birden çok renkli olması, kaşınması halinde dikkatli olunmalıdır.

ERKEN TEŞHİS
Deri kanserlerinde erken tanı ve tedavi önemlidir. Kanserleşmenin başladığı aşamada tanı koyabilmek amacıyla dermoskop, bilgisayarlı dermoskopi gibi görüntüleme yöntemleri geliştirilmiştir.

MEKANİK ÖNLEM
Güneşten korunmanın ilk basamağı mekaniktir. Yani giysiler, şapka ile güneş teması minimize edilmelidir. Polyester ve yün, pamuklu kumaşlara göre UV ışınlarını daha çok emer.

YAŞA VE CİLDE GÖRE ÜRÜN SEÇİN
Güneş kremleri dışarı çıkmadan yarım saat önce uygulanmalı, 4 saatte bir yenilenmeli. Deri tipine, sağlıklı veya dermatolojik sorunları olanlara göre, değişik formlarda krem, losyon, sprey, renkli koruyucular bulunuyor. Güneş koruyucular içinde organik, inorganik (titanyum dioksit, çinko oksit) kimyasallar bulunabilir. Ürün seçimi yaşa, amaca göre olmalıdır. 'Eğer kişide 1 saat içinde güneş yanığı gelişiyorsa, SPF 15 koruyucu ile 15 saatte gelişir' diye düşünülebilir (15 kat fazla sürede). Ürünlerin hem UVA hem UVB'ye karşı koruma sağlaması idealdir.

GÜZELLİK REÇETESİ
Prof. Dr. Sibel Alper, hem kadınların hem de erkeklerin uygulayabileceği evde kolaylıkla hazırlanabilecek bakım tarifleri verdi...

NEMLENDİRİCİ TARİF
1/2 avokado
1/4 bardak bal
Her ikisini karıştırıp cildinize sürün. 10 dakika bekletip ıslak havlu ile yüzünüzü silin.

SIKI BİR CİLT İÇİN
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı limon suyu
Temiz yüzünüze yoğurt ve limon karışımını sürün. 20-30 dakika sonra soğuk suyla yıkayın. Haftada 1-2 kez uygulayabilirsiniz.


Doğal korunma
■ Ananas: Ananasın içindeki 'bromelain' maddesi tümör hücre gelişimini doğrudan durduruyor. Özellikle de akciğer, bağırsak, yumurtalık ve cilt kanserlerinde tümörlü hücrelerin büyümesini engelliyor.
■ Elma: Bol miktarda kuarsetin içerir. Kanser tedavisinde, kanserden korunmada, alerji ve kalp damar hastalıklarında yararlıdır. Günde en az 2 elma tüketin. Ancak elmayı kabuklarıyla yiyin.
■ Kara üzüm: Son 10 yıl içindeki çalışmalar kara üzümün kanser önleyici rolüne işaret ediyor. Ayrıca kalp-damar hastalıklarından da koruyor. Çekirdeği ve kabuğuyla birlikte yenmesi gerekiyor.
■ Karpuz: A ve C vitamininden zengindir. İçerdiği yararlı maddeler vücudu kansere karşı korur, toksik maddelerden arındırır.
■ Sarımsak: Kanserin yayılmasını durdurur. Selenyum, triptopan gibi kanser hücreleriyle savaşan maddeler içerir. Hem kansere yakalanmaktan korur hem de kanser tedavisi sırasında kullanılır. Yapılan çalışmalara göre sarımsak mide, meme, bağırsak, yemek borusu, prostat ve cilt kanserlerinde tümörlerin oluşmasını ve ilerlemesini engelliyor.

YARIN: SAÇ DÖKÜL MESİYLE MÜCADELE

HAZIRLAYAN: HÜLYA BALCI