Bebek hayaline demir darbe

Her 5 kadından 1’inde görülen demir eksikliği hamile kalmayı zorlaştırıyor. Yanlış beslenme ve fazla ağrı kesici içmenin demiri azalttığını söyleyen Doç. Dr. Selam, ‘Tedavi edilmezse kalp yetmezliğine yol açar’ uyarısı yapıyor...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :24 Nisan 2016
Bebek hayaline demir darbe
GÜNLÜK hayatı etkileyene kadar çok fazla önemsenmeyen kansızlığı ciddiye almak gerekiyor. Öyle ki, günümüzde her 5 kadından birinin sorunu kansızlık! Üstelik ihmal edilmeye gelmeyecek kadar da ciddi... Halsizlikten çabuk yorulmaya, çarpıntıdan saç dökülmesine dek birçok şikayete neden olurken, tedavi edilmediğinde kalp yetmezliğine kadar uzanan çok ciddi hastalıklara yol açabiliyor. Oysa günümüzde yoğun koşuşturmaca arasında kadınların çoğu demir eksikliğinin yol açtığı bu önemli sorunu ihmal ediyor; 'canlarına tak etmeden' doktora gitmekten kaçınıyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi ve Bağdat Caddesi Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Belgin Selam, en fazla kadınlarda görülen ve gittikçe yaygınlaşan demir eksikliği anemisinin belirtilerini, nedenlerini ve alınması gereken önlemleri TAKVİM okurları için anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

ADET KANAMALARI...
Ülkemizde olduğu gibi dünyada da en sık görülen anemi türünü demir eksikliği anemisi oluşturuyor. Özellikle kadınlarda çok yaygın görülüyor. Ülkemizde kadınların yüzde 20'si, hamilelerin yüzde 50'si, erkeklerin de yüzde 3'ü demir eksikliği anemisinden yakınıyor. Demir eksikliği anemisinin kadınlarda daha sık ortaya çıkmasının nedeni ise her ay görülen adet kanamaları ve sık gebelikler. AĞRI KESİCİ İLAÇLAR
Demir, kanda oksijen taşımakla görevli olan hemoglobin molekülünün üretilmesi için gereklidir. Bağışıklık sistemi ve zihinsel performans için de önemli rol oynar. Besinlerle demir alımının az olması, kadınlarda yoğun ya da düzensiz adet kanamaları nedeniyle vücuttan demir kaybının artması, bu mineralin eksikliğine yol açar. Adet ağrıları nedeniyle sık ağrı kesici kullanmak da demir eksikliğine neden olurken, kansızlık çok daha ciddi sebeplerden dolayı da ortaya çıkabilir. Öyle ki, mide-bağırsak sisteminin hastalıklarında ve kanserlerinde de demir eksikliği sık görüldüğü için bu olasılığın değerlendirilmesi önemlidir.

İHMALE GELMEZ
Kansızlıkta oksijenin vücudun belirli bölgelerine yeterince ulaşamaması nedeniyle çok çeşitli organlara yönelik şikayetler yaşam kalitesini düşürüyor. Tedavi edilmediğinde kalp yetmezliğine kadar uzanan çok ciddi hastalıklara yol açabiliyor. Oysa günümüzde kadınların çoğu çeşitli bahanelerle, demir eksikliğinin yol açtığı bu önemli sorunu ihmal ediyor. Kansızlık hamile kalmayı zorlaştırabildiği gibi gebelikte tedavi edilmeyen kansızlık da erken doğum, düşük doğum risklerinin arttırıyor. Hamilelikte kansızlığı olan kadınlarda, doğum sonrası depresyon oranı artıyor. Bebeğin zihinsel ve psiko-motor gelişimini de olumsuz etkiliyor.

YIRTIKLAR OLUYOR
Özellikle her gün dip-köşe ev temizliği yapan, baş üstü hareketlerle omzunu zorlayan kadınlar 'omuz sıkışması'ndan kaçamıyor. Bu rahatsızlık erken tedavi edilmezse kaslarda yırtıklar ortaya çıkıyor. Kişi, ilikleme ve fermuar çekme gibi sıradan işleri dahi yapamayacak hale geliyor.

CAM SİLERKEN SAKAT KALMAYIN
Kadınların temizlik tutkusu pahalıya patlıyor! Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Uğur Özbaydar, "Kolunuzu kaldırdığınızda veya arkaya attığınızda ortaya çıkan ağrı omuz sıkışmasının habercisi olabilir" diyor. Hastalığın kadınları vurduğunu söyleyen Doç. Dr. Özbaydar, şöyle devam ediyor...

ŞİDDETLİ AĞRI YAPIYOR
Omuz sıkışması omuzda ağrı oluşturan sebeplerin başında geliyor. En sık, sürekli temizlik yapan ev hanımlarında görülen omuz sıkışması erken dönemde tedavi edilmezse kasların kirişlerinde kısmi yırtık ve tam kat yırtıklar oluşabiliyor. Bunun sonucunda ağrı ve hareket kısıtlılığı gittikçe şiddetleniyor ve günlük yaşam kalitesi bozuluyor. Giderek kolun tüm hareketleri kısıtlı ve ağrılı hale geliyor. Omuz hareketlerini sağlayan kaslar (rotator manşet kasları) omuz eklemini çevreliyor. Bu kaslar omuz hareketleri, özellikle de baş üstü hareketleri sırasında omuz çatısını oluşturan kemikler altında sıkışabiliyor. Bu durum da 'omuz sıkışması' olarak tanımlanıyor.

YÜKSEKTE GEZMEYİN!
Bu rahatsızlık en çok, tekrarlayan baş üstü hareketler nedeniyle omzu zorlama sonucu oluşuyor. Ülkemizde omuz sıkışması en sık ev hanımlarının cam veya duvar silmek, halı silkmek, perde takıp çıkarmak, yüksek bir dolaptan eşya almak, yüksek rafları temizlemek ve toz almak gibi ev işleri sırasında yaptıkları zorlamalı hareketler sonucu gelişiyor. Omuz sıkışmasından korunmak için omuz hareketlerini sağlayan rotator manşet ile sırt kaslarının güçlü ve esnek olması gerek. Rotator manşet kaslarının güçlü ve esnek olması, tekrarlayan zorlamalara karşı direnci artırıyor. Sırt kaslarının güçlü olması duruşu düzelterek omuz çıkışını rahatlatıyor. Kasların güçlü olması için de düzenli egzersiz yapılması fayda sağlıyor. Omuz sıkışmasında ağrı hafif başlıyor. Sonrasında kimi zaman istirahat ederken, kimi zaman zorlanma sonrasında şiddetleniyor. Hastalar yakınmalarını başlangıçta dikkate almayıp, ağrılar gece uyutmayacak şiddete ulaştığında veya günlük işlerini yapamayacak hale geldiklerinde doktora gidiyor. Bu durum, ilaç ve fizik tedaviyle yapılacak yöntemleri geciktiriyor

AMELİYATLA ÇÖZÜM
Şikayetlerin devam ettiği hastalarda ise tek çözüm ameliyat oluyor. Küçük kesilerden yapılan omuz artroskopisi ile sıkışma ortadan kaldırılıyor. Gerekirse hasar görmüş tendonlar onarılıyor.

DOĞRU GIDALAR ÖNEMLİ
DEMİR içeriği yüksek besin maddeleri kan yapımına destek olarak kansızlığı gidermede fayda sağlıyor. Demir içeren en iyi kaynaklardan kırmızı et, yumurta, pekmez, kuru baklagiller, kuru meyveler, fındık, fıstık, koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi kansızlık yönünden beslenmede çok büyük önem taşıyor. Beslenmede fazla kalsiyum alımı demir emilimini olumsuz etkileyebiliyor. C vitamini tüketimi ise demirin vücutta kullanılabilirliğini artırıyor. Yumurtanın, etin ve balığın yanında mutlaka C vitamini açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler ile sivri biber tüketin.

KANSIZLIĞIN HABERCİSİ BELİRTİLER
● Soluk cilt
● Halsizlik, çabuk yorulma
● Sürekli gerginlik, karamsarlık
● Çarpıntı
● Nefes darlığı
● Baş ağrısı, baş dönmesi ve göz kararması
● Anlama ve algılamada güçlük
● Ateş ve sık enfeksiyon geçirme
● Kemik ve eklem ağrıları
● Saç ve tırnaklarda bozukluk
● Ağız kenarında oluşan çatlaklar
● İştahsızlık, tat alma duyusunda azalma
● Toprak, kireç ve tebeşir yeme isteği
● Huzursuz bacak sendromu

YARIN : MENOPOZA ÖZEL ALTIN ÖNERİLER

HAZIRLAYAN: HÜLYA BALCI